Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

30 iunie 2017 — Ziua Asteroidului Agentia Spatiala Romana partener al proiectului

Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

 

Luxemburg-ul a gazduit recent lideri internationali pentru a lansa Ziua Asteroidului 2017, un eveniment recunoscut de Organizatia Natiunilor Unite si organizat anual cu scopul de a atrage atentia asupra asteroizilor si a modalitatilor in care Pamantul poate fi protejat de un posibil impact periculos. Marius-Ioan Piso, Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA) a participat la eveniment, anuntand faptul ca ROSA a devenit partener al proiectului si a vorbit despre implicarea Romaniei in eforturile globale de aparare planetara.

Conferinta de presa a fost transmisa in direct din Luxemburg, cu participarea expertilor in stiinte planetare, a mediului de afaceri si a reprezentatilor guvernamentali, reuniti din Berlin, Bucuresti, Sillicon Valley si Londra – cu ajutorul Centrelor Cisco Systems Telepresence si vBrick Rev ce a asigurat transmisia in direct.

Etienne Schneider, Viceprim-ministru si Ministru al Economiei in Luxemburg a vorbit despre rolul pe care tara sa intentioneaza sa il joace in domeniul explorarii pasnice si sustenabile a resurselor care se gasesc in spatiu. Pentru ca aceasta viziune sa devina realitate, este necesara o mai buna cunoastere si intelegere a asteroizilor. Dl. Schneider a anuntat ca Luxemburg va fi gazda unui transmisiuni live de 24 de ore, care va prezenta activitatile desfasurate la nivel global pe data de 30 iunie.

Cosmonautul roman, Dumitru-Dorin Prunariu, care a jucat un rol esential in adoptarea Declaratiei ONU  prin UN COPUOS si cu sustinerea Asociatiei Exploratorilor Spatțiali (ASE), a explicat rolul extrem de important al unei colaborari internationale continue: “Apararea planetara sta in capabilitatile noastre din viitorul apropiat. Atingerea acestor obiective necesita insa o colaborare continua si puternica intre institutiile guvernamentale, institutiile academice si organizatii private pentru a dezvolta active terestre si spatiale. Din acest motiv Ziua Asteroidului este atat de importanta”.

Presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso, a declarat: „Romania este preocupata de subiectul apararii planetare, in special cu privire la Obiecte din Apropierea Pamantului. Eforturile noastre sunt concentrate in cadrul ESA in misiuni precum Proba-3, misiunea AIDA si misiunea AIM”. Dl. Piso a mentionat, de asemenea, dezvoltarea unui radar cu capabilitate de a detecta obiecte de 1 cm, de la o distanta de 500 km.

Reprezentand Agentia Spatiala Europeană (ESA), Franco Ongaro, Director pentru Tehnologie, Inginerie si Calitate si Sef al Centrului ESTEC, a vorbit despre importanta Zilei Asteroidului pentru ESA: “Agentia Spatiala Europeana este dedicata misiunii de a proteja planeta noastra prin detectarea asteroizilor in cadrul programului Space Situational Awareness, dar si prin testarea metodelor de deviere a asteroizilor prin misiunea AIDA dezvoltata in parteneriat cu NASA si misiunea AIM”.

Ziua Asteroidului 2017 

Greg Ritchers si Danica Remy, co-fondatori ai Zilei Asteroidului au mentionat faptul ca in timpul Zilei Asteroidului din 2016 au avut loc peste 500 de evenimente educationale legate de asteroizi, in 72 de tari, implicand peste 150 000 de participanti si ajungand la peste 1.3 milioane de persoane prin intermediul activitatilor transmise in direct.

“Anul acesta, salutam prezenta a 97 de coordonatori regionali pana in acest moment si estimam ca peste 700 de evenimente educationale vor fi organizate pentru data de 30 iunie”, a declarat Remy, multumindu-le totodată si celor peste 30 de parteneri care s-au alaturat campaniei Ziua Asteroidului 2017.

Activitatile pentru anul 2017 vor fi afisate pe website-ul Ziua Asteroidului.

Despre Ziua Asteroidului

Ziua Asteroidului este un eveniment recunoscut de Organizatia Natiunilor Unite si organizat anual cu scopul de a atrage atentia asupra asteroizilor si a modalitatilor in care Pamantul poate fi protejat de un posibil impact periculos. Ziua Asteroidului a fost fondata in 2014, de Dr. Brian May, astrofizician si chitarist al formatiei rock Queen, Danica Remy, COO Fundatia B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo si Grig Richters, regizor german.

Ziua Asteroidului are loc pe data de 30 iunie in fiecare an pentru a aminti de cel mai mare impact cu un asteroid din istoria documentata, evenimentul din Siberia – Tunguska, care a devastat peste 2000 km patrati, reprezentand dimensiunea unui oras de dimensiuni mari.

Inregistrarea conferintei de presa, precum si alte resurse media suplimentare, inclusiv fotografii si videoclipuri, dar si biografii ale prezentatorilor, sunt disponibile aici.

Contact media: pr@asteroidday.org

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21128

Publicat de la data feb. 15 2017. Categorii EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 februarie 2020, 23:11
 

N
Noros
6°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:11
Apus: 17:49
Prognoza 20 februarie 2020
Zi
 

ENE
Precipitaţii
8°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat cu precipitaţii
3°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.636 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team