42 de ani de la producerea accidentului minier de la Certej

Pe 30 octombrie 1971 la ora 4:55 digul de la exploatarea Certeju de Sus s-a rupt. Un val acid de steril de 300.000 mc s-a revărsat din iazul de decantare și a înghițit șase blocuri de locuințe, un cămin cu 30 de camere și 4 locuințe individuale, ucigând 89 de oameni în doar 15 minute. Cea mai mare tragedie pe timp de pace din anii 70 a fost minimizată de comuniști pentru a nu fi declarată zi de doliu național. Nimeni nu a fost niciodată condamnat.

42 de ani mai târziu, un nou proiect minier cu cianuri amenință să pună în pericol viața locuitorilor din Certej, a comunităților învecinate, dar și a orașului Deva, aflat la aproximativ 10 kilometri, în linie dreaptă.

42 de ani mai târziu, un nou proiect minier cu cianuri amenință să pună în pericol viața locuitorilor din Certej, a comunităților învecinate, dar și a orașului Deva, aflat la aproximativ 10 kilometri, în linie dreaptă.

Prezentăm comunicatul de presă remis de Mining Watch România pe această temă:

” În iulie 2012, Agenţia Regională de Protecţia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, Hunedoara. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea cetățenilor și organizaţiilor de protecţia mediului din România. În prezent, acordul de mediu face obiectul unui proces ce se judecă de către Tribunalul București.

În iulie 2012, Agenţia Regională de Protecţia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, Hunedoara. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej seaseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România.

Ministerul Mediului s-a sesizat abia la două luni după emiterea acestui acord de mediu, la solicitările societăţii civile. La scurt timp după aceea, ministrul mediului Rovana Plumb declara că „acordul de mediu pentru Certej a fost emis fără a se respecta procedurilelegale. Vorbim de un acord ilegal şi iresponsabil” (1). Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului din subordinea Ministerului Mediului a depus în septembrie anul trecut o cerere de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certejla Curtea de Apel Bucureşti. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-a constituit ca parte interesată în proces.

La primul termen de judecată, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa privind soluţionarea acestei cauze în favoarea Tribunalului Bucureşti. La momentul noului termen de judecată – 1 octombrie 2013, acordat aşadar la aproximativ un an de la primul termen de judecată, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediuluia solicitat o nouă dată în vederea unei mai bune pregătiri pesubiect. Se constată astfel interesul scăzut al reclamantului faţ ăde această cauză şi pregătirea precară în susţinerea argumentelor invocate.Înacelaşi timp, apărătorul ales de Deva Gold SA în prezentul proceseste casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.Avocatul pledant al cauzei este Doamna Ana Diculescu-Şova, mamaMinistrului Marilor Proiecte, Domnul Dan Şova. Acesta, ca membru alGuvernului, a conlucrat la „Planul Naţional de InvestiţiiStrategice şi Creare de Locuri de Muncă” prezentat public înluna iulie a.c. Printre proiectele prezentate în acest plan senumără şi exploatarea minieră Certej propusă de Deva Gold SA.

„Ca urmare a pledoariei ministrului mediului Rovana Plumb pentru mineritul cu cianuri la Roşia Montană, participarea la acest procesa ministerului pare o simplă mimare a interesului. E ca şi cum Ministerul Mediului i-ar pune pe cei de la Deva Gold să deverseze direct 26.448 tone de cianură de sodiu în râul Mureş şi apoi săse servească cu profitul estimat din conturile băncii naţionale. Probabil că aşa ar fi mai ieftin pentru statul român, cum mai ieftin ar fi probabil şi achitarea către clanul Șova a sumelor ce le reies din afacerile de reprezentare juridică pentru companiile miniere pe de o parte şi lobby-ul guvernamental pe de altă parte”, a declarat Tudor Brădăţan, membru Mining Watch România.”

Oriunde te-ai afla miercuri, 30 octombrie, aprinde lumina pentru Certej! Dacă vii la protest adu cu tine o lumânare într-un recipient decorat de tine. Dacă ești acasă, pune lumina la fereastră ca să știm că suntem împreună!

Prima lumânare a fost depusă în fața Ministerului Mediului astăzi la ora 4:55, oră la care valul de steril s-a revărsat peste locuințele sătenilor în 1971. Vă așteptăm să vă alăturați comemorării pe tot parcursul zilei, dar mai ales la ora 17:00 fix, când ne reunim cu totii tot în fața Ministerului Mediului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.