Concluziile Forumului Anual pentru Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Forumul Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării SUERD şi-a încheiat lucrările marţi la Palatul Parlamentului.
La finalul forumului au prezentat concluzii ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi Omar Al-Rawi, reprezentatul primăriei oraşului Viena – care va găzdui anul viitor cea de-a a III-a ediţie a Forumului Strategiei UE pentru Dunăre.
În concluziile prezentate, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a subliniat rezultatele concrete ale forumului desfăşurat la Bucureşti, respectiv declaraţia comună adoptată de către miniştrii afacerilor externe din statele dunărene, precum şi concluziile agreate şi principalele linii de acţiune de urmat de către miniştrii dezvoltării regionale, care s-au reunit pentru prima dată în această formulă cu prilejul evenimentului. “Paşii de urmat pentru implementarea strategiei sunt acum mai clari. Miniştrii de externe au adoptat o declaraţie comună; la rândul lor, miniştrii dezvoltării regionale au căzut de acord asupra principalelor linii de acţiune /…/. Complementaritatea celor două reuniuni ministeriale, precum şi sinergia dintre acestea şi dezbaterile din cadrul Forumului dunărean ilustrează mesajul clar că voinţa politică demonstrată deja trebuie transpusă în acţiuni mai bine coordonate şi proiecte integrate”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că asigurarea resurselor de finanţare din fonduri europene în perioada următoare pentru Strategia Dunării este esenţială. Pentru realizarea acestui lucru este necesară includerea obiectivelor strategiei în programele operaţionale, dar şi alocarea de fonduri din bugetele naţionale şi regionale, precum şi atragerea de fonduri private şi o mai mare implicare a instituţiilor financiare.
La rândul său, comisarul Dacian Cioloş a subliniat importanţa alocării de resurse în cadrul financiar multianual 2014-2020 pentru Strategie: “Este important ca în documentele strategice de orientare ale statelor membre să existe referinţe clare la Strategia Dunării, precum şi în programele operaţionale ale ţărilor din regiune”. Totodată, Dacian Cioloş a apreciat că evenimentul de la Bucureşti este o dovadă a faptului că există un angajament politic clar pentru Strategia Dunării şi a exprimat sprijinul din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte implementarea acesteia.
Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut că legătura dintre Bucureşti şi Dunăre reprezintă pilonul unei investiţii majore, care dezvoltă o viitoare regiune de aproximativ 8.000 km², referindu-se la zona acoperită de Dunăre în România şi Bulgaria.

Lucrările din a doua zi a Forumului au cuprins grupuri tematice structurate în jurul pilonilor strategiei: conectivitatea regiunii Dunării, o regiune ecologică, o regiune bazată pe dezvoltare tehnologică modernă şi favorabilă incluziunii sociale, eficienţă şi siguranţă în regiunea Dunării. Dezbaterile au atins obiectivele tematice, şi anume cunoaşterea actorilor cheie şi favorizarea contactelor dintre aceştia, schimburi de experienţă în cadrul iniţiativelor de succes, identificarea oportunităţilor şi surselor potenţiale de finanţare.
Discuţiile au vizat măsuri concrete, prezentări de proiecte, probleme întâmpinate în derularea unor proiecte. În concluzii, Colin Wolfe, Şeful Centrului de Competenţe privind strategiile macroregionale din cadrul DG REGIO, a arătat că Strategia Dunării reprezintă un instrument pentru consolidarea complementarității, coerenței şi colaborării între programele şi politicile dintr-o regiune a UE, în scopul soluționării în manieră integrată, cu mijloacele şi resursele existente (fonduri europene structurale şi de investiţii), a acelor obiective identificate drept comune mai multor state şi care, prin natura lor, nu pot fi realizate izolat. De asemenea, a subliniat importanţa includerii dimensiunii dunărene în programele operaționale care sunt în curs de elaborare.
În a doua parte a zilei, a fost organizată sesiunea plenară cu tema „Finanţarea Strategiei Dunării”, moderată de José Palma Andrés, director general în cadrul Comisiei Europene. Tema sesiunii s-a referit la nevoia inserării strategiei pentru Dunăre în programele Uniunii Europene şi utilizarea resurselor financiare existente într-un mod mai eficient. Astfel, participanţii au fost de acord că – în ceea ce priveşte perioada 2014-2020 – este esenţială integrarea Strategiei Dunării în politicile şi programele UE, precum Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene, instrumentele de pre-aderare, Horizon 2020, COSME, Facilitatea de Conectare Europeană, iar accesarea fondurilor private este, de asemenea, încurajată.
La sesiunea la care s-a discutat despre modalităţile de finanţare ale proiectelor şi acţiunilor Strategiei Dunării, au participat Liviu Dragnea, viceprim-ministru şi ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Dessislava Terzieva, ministrul dezvoltării regionale din Bulgaria, Frantisek Palko, secretar de stat din Ministerul transporturilor, construcţiilor şi dezvoltării regionale al Slovaciei, Ognjen Miric, Directorul Oficiului pentru Integrare Europeană din Serbia şi Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.