450 de mii din totalul formularelor de la recensământ au avut CNP-uri scrise greşit

Institutul Naţional de Statistică face următoarele precizări privind utilizarea codului numeric personal în procesul de prelucrare a înregistrărilor la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.

Înregistrarea şi folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP în ţara noastră) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populaţiei în ţările europene.

Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea şi eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori.

Din totalul formularelor completate cu informaţii individuale la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, 97,67% au avut CNP-ul corect completat, restul înregistrărilor, circa 450 mii, reprezentând 2,33% din totalul formularelor, conţinând cazuri de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greşite sau trunchiate) sau lipsă.

Înregistrările multiple au fost cauzate în cea mai mare parte de declararea persoanei, atât la domiciliul acesteia cât şi la reşedinţa obişnuită. În această situaţie, în baza de date a Recensământului a fost păstrată o singură înregistrare şi anume cea corespunzătoare reşedinţei obişnuite.

În urma finalizării activităţilor de verificare a datelor, s-au corectat şi reţinut circa două treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.

Identificarea înregistrărilor duble şi a altor tipuri de erori face parte din activităţile de rutină ale procesului de verificare şi validare ale oricărei cercetări statistice exhaustive.

 Actualul Recensământ al Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL2011) nu face excepţie. Aceste proceduri sunt utilizate în toate ţările. Pentru exemplificare vizitaţi:http://usgovinfo.about.com/od/censusandstatistics/a/Census-Bureau-Calls-…, Right, Wrong and Just Plain Missed.

În comunicatul de presă din data de 4 iulie 2013, Institutul Naţional de Statistică va prezenta primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Cu ocazia conferinţei de presă care se va organiza în acest scop se vor furniza detalii, clarificări şi informaţii relevante referitoare la semnificaţia indicatorilor şi modul lor de construire.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.