85 de ani de la nașterea regizorului Geo Saizescu

Regizorul, scenaristul și actorul Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, județul Mehedinți.

Potrivit ”Dicționarului de cinema” (Univers Enciclopedic, 1997), Geo Saizescu a fost un cineast singular prin consecvența cu care s-a consacrat comediei satirice într-o conjunctură politică nefavorabilă genului.

A absolvit Liceul „Traian” din Drobeta-Turnu Severin și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (1957).

Consecvent realizator de comedii de situații construite pe exploatarea unor gaguri fizice și verbale, precum și interpret al unor personaje de plan doi sau episodice, cum ar fi: „S-a furat o bombă” (1961), „Lumina palidă a durerii” (1979), „Buletin de București” (1982), „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) etc.

A avut apariții în filmele pe care le-a regizat, potrivit volumului „Cineaști români” (Ed. Științifică, 1996). A avut incursiuni și în domeniul documentarului și filmului utilitar, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Simfonia Deltei” (1986), „Vatra Dornei” (1987), „Semenic, Herculane, Muntele Mic” (1988).

A desfășurat o bogată activitate didactică universitară și de îndrumare a împătimiților în ale actoriei, dar și regiei de film. A fost profesor și prodecan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion.

A fost director al Studioului de film TV (1972-1976), menționează volumul „Cineaști români”.

Din bogata și reprezentativa sa filmografie, la care a lucrat ca actor, dar mai ales ca regizor, menționăm: „Doi vecini” (1958), „Un surâs în plină vară” (1963), „Dragoste la zero grade” (1964), „La porțile pământului” (1965), „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Păcală” (1974), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Șantaj” (1980), „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1986), „Harababura” (1990), „Viață de artist” (2003).

În anul 2006, a realizat „Păcală se întoarce”, o continuare a filmului de succes din 1974.

Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanți actori români, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Șerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.

Ultimul film al regizorului Geo Saizescu a fost „Iubire elenă”, după Kostas Assimakopoulos, o coproducție România-Grecia-Italia, a cărei premieră românească a avut loc în luna mai 2012.

La 14 noiembrie 2007, la împlinirea a 75 de ani de viață și 50 de ani de activitate cinematografică, Geo Saizescu și-a lansat două volume: „Istoria dramatică a unui film comic — Păcală” și „Svejk — scenariu cinematografic după Jaroslav Hasek tradus de Jean Grosu”. De asemenea, actorul a scris mai multe cărți autobiografice, dar și din lumea filmului: „Jurnalul unui bătrân lup de cinema” (2004), „Un surâs…la Balul de sâmbătă seara” (2005), „Astă seară dansăm cu… Bachus” (2005). În 2013, a apărut volumul de călătorie „Mascatul din Santa Fe”, scris de Geo Saizescu, pe care autorul o numea „jurnalul meu american, viața mea în perioada când am fost bursier și am călătorit pe întreg teritoriul Statelor Unite”.

Din 2008 a semnat articole în revista „Clipa”, publicație de profil cultural, fondată de publicistul și scriitorul Dinu Săraru.

A fost președintele fondator al Festivalului Internațional de Teatru și Film Hyperion Stud-Fest și fondatorul publicației de haz interNAȚIONAL „Harababura” și al Societății Umoristice „Păcală”.

De-a lungul anilor a obținut foarte multe premii, printre care: Mamaia 1964 („Un surâs în plină vară”), ACIN 1974 — „pentru contribuția la dezvoltarea comediei cinematografice”, ACIN 1981 („Șantaj”), ACIN 1984 („Delta de ici… de colo”) etc., potrivit volumului „Cineaști români”. În mai 2002, a fost distins cu Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, iar în iunie același an, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Președinția României.

În 2010, Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj-Napoca l-a omagiat pe Geo Saizescu, căruia i-a fost conferit premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, organizatorii festivalului i-au dedicat regizorului român, un loc special în cadrul ediției din 2010, fiind prezentate patru dintre filmele acestuia: „Doi vecini”, „Balul de sâmbătă seară”, „Păcală” și „Secretul lui Nemesis”.

Cinema „Ostroveni” din Râmnicu Vâlcea și-a schimbat denumirea în Cinema „Geo Saizescu”, conform Hotărârii de Consiliu Local 318/13 decembrie 2013.

Regizorul a fost căsătorit. Fiul său, Cătălin, i-a călcat pe urme alegând tot profesia de regizor. De altfel, conform site-ului http://aarc.ro („All about Romanian Cinema”, prescurtat AaRC), Festivalul Filmului Studențesc „Geo Saizescu” este organizat de fiul regizorului.

Geo Saizescu a încetat din viață la 23 septembrie 2013.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.