Raport privind starea învățământului din municipiului București pentru anul școlar 2016 — 2017

Ministrul Educației, Liviu Pop, a cerut, luni, directorilor de școli de la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București să verifice până la 1 decembrie situația elevilor din Capitală, pornind de la datele deținute de minister prin intermediul SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) care arată că din trei milioane de elevi în învățământul obligatoriu 10% au fost raportați ca exmatriculați anul trecut.

„Pe zona de resurse umane știm foarte bine cum stăm. Ne permite astăzi programul informatic, EduSal-ul, să știm exact ce avem în fiecare unitate școlară din punct de vedere al personalului didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic. Unde nu avem toate datele din sistem și s-ar putea să facem erori, greșeli, doar așa, din când în când, este la numărul de elevi și la numărul de clădiri. Sunt două elemente pe care, inclusiv ieri, cu un inspector școlar le-am discutat, spunându-le că nu se raportează bine în SIIR situația elevilor. (…) Deja suntem în protocol cu INS-ul și vom avea aceeași voce când vom raporta datele despre România, în sensul în care trebuie să știm clar și în orice moment se mișcă un elev, să avem situația aceasta. De aceea am implementat de trei ani de zile SIIR-ul, dar avem aproape 20 de mii de copii pe care unitățile de învățământ i-au exmatriculat anul trecut”, a afirmat Liviu Pop la evenimentul dedicat prezentării Raportului privind starea învățământului din municipiul București pentru anul școlar 2016 — 2017.

Ministrul a adăugat că și la nivelul Capitalei figurează ca exmatriculați 600-700 de elevi.

„Și în București sunt vreo 600-700. (…) De aceea am rugat inspectorii școlari și vă rog și pe dumneavoastră ca până la 1 decembrie să verificați situația aceasta pentru a putea face o strategie clară de finanțare pentru anul viitor și de încadrare în tot ceea ce înseamnă parametrii și strategia Europa 2020. Din trei milioane de copii, aproape 10% sunt raportați în învățământul obligatoriu exmatriculați anul trecut. Nu cred acest lucru, și de aceea vă rog să verificați atent datele pentru că influențează foarte, foarte mult orice politică educațională vrem să dezvoltăm la nivelul țării. Sunt date reale, din SIIR, pe care vom face și finanțarea în anul viitor cu acea propunere directă ca banii să meargă direct la unitatea școlară prin inspectoratele școlare, să nu mai avem influența consiliilor locale sau municipale în ceea ce privește drepturile salariale”, a afirmat Pop.

Ministrul a punctat importanța acestui aspect.

„E foarte important acest lucru, pentru că în baza datelor pe care ni le dați dumneavoastră putem să planificăm și celelalte elemente”, a adăugat el.

Pop a declarat în același context că în luna decembrie va prezenta Parlamentului starea învățământului în anul școlar 2016-2017.

„Și vreau să fie un raport așa cum nu a fost niciodată prezentat în Parlament, plecând de la ceea faceți dumneavoastră, colegii noștri, foarte bine în unitățile școlare. Întotdeauna exemplele de bună practică, din păcate, sunt eclipsate de momente mai puțin plăcute din viața școlii. De aceea este foarte important ca lucrurile bune și la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București aveți, foarte, foarte, multe lucruri bune, reprezentați aproape 10% din populația școlară și asta nu este foarte puțin. Este foarte important ca tot ceea ce faceți dumneavoastră aici bun să fie exportat la nivelul tuturor inspectoratelor școlare”, a mai declarat ministrul.

Dezastru pe linia autorizării ISU

În Capitală, din cele 421 de unități de învățământ de stat, doar 43 au autorizație ISU, restul fiind în procedură de avizare, a declarat șeful IȘMB, Florian Lixandru, la finalul evenimentului.

„Avem o statistică cu privire la numărul de clădiri în care-și desfășoară activitatea unitățile de învățământ din municipiul București. Sunt 913 corpuri de clădire în care-și desfășoară activitatea cele 643 de unități de învățământ din municipiul București, atât de stat, cât și particulare. Există o situație detaliată cu anul în care au fost construite, cu ultima reabilitare care a avut loc, (…) situație statistică completată în aplicația pe care ministerul a pus-o la dispoziție Inspectoratului Școlar. (…) În majoritatea unităților de învățământ sunt asigurate condițiile pentru buna funcționare și prezintă siguranță pentru elevi. Ceea ce s-a vehiculat în mass-media, vizavi de lipsa avizelor sau autorizațiilor ISU, (…) într-adevăr, în municipiul București, din cele 421 de unități de învățământ de stat, doar 43 au autorizație din punct de vedere ISU. Cele care nu au această autorizație nu înseamnă că prezintă un risc pentru siguranța elevilor și a personalului acelor unități de învățământ. Restul unităților sunt în procedură de avizare”, a spus Florian Lixandru, întrebat de presă dacă elevii sunt în siguranță în unitățile de învățământ din Capitală.

El a adăugat că avizarea este un proces de durată, pentru că primirea avizului este condiționată de anumite standarde impuse de legislația actuală.

„Îndeplinirea acestor standarde necesită timp și, bineînțeles, investiții. Este vorba de lucrări care ar trebui să se efectueze. Au început, deja, aceste lucrări în unitățile de învățământ, așteptăm o prelungire a termenului cu privire la obligativitatea obținerii acestor avize, respectiv autorizării, pentru că vorbim de două aspecte distincte. Vorbim de avizare, acolo unde s-au făcut verificări și s-a constatat că acea clădire nu îndeplinește anumite criterii pentru a primi autorizație ISU, s-a demarat lucrarea pentru aducerea la standardele cerute, s-a obținut avizul pentru securitatea la incendiu, iar după finalizarea lucrării urmează a se reverifica și a se obține autorizația”, a explicat Lixandru.

La prezentarea Raportului privind starea învățământului din municipiul București pentru anul școlar 2016 — 2017 a participat conducerea IȘMB, precum și directorii de unități de învățământ preuniversitar din Capitală.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.