Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Super Luna albastră sângerie, la Observatorul Astronomic din București

Publicat: joi, 01 februarie 2018

Peste 300 de bucureşteni, de două ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită, au vizitat miercuri seara Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, sperând să surprindă ceva din fenomenul numit Super Luna albastră sângerie.

„Mulţi oameni au auzit că e Lună albastră. Acest lucru nu există. Luna albastră nu e reală, e doar o poreclă dată Lunii de către fermierii americani. În luna ianuarie s-au produs două Luni pline: una la început şi una la sfârşit. Asta înseamnă Lună albastră: când e a doua Lună plină într-o lună calendaristică. Se mai întâmplă, nu e ceva foarte rar. Dar chestia asta s-a suprapus cu eclipsa de Lună, care nu a fost vizibilă din ţara noastră. În timpul unei eclipse de Lună, Luna se înroşeşte. Din cauza asta au spus că e sângerie. Şi au spus că e şi Lună albastră. O eclipsă totală de Lună, o eclipsă normală – nu e nimic deosebit. În plus, nu s-a văzut de la noi”, a precizat astronomul Adrian Şonka, pentru AGERPRES.

El a menţionat că tot în această zi s-a produs şi Super Luna.

„Super Luna e atunci când se apropie Luna de pământ şi e şi Lună plină; unii spun – nu astronomii, pentru că astronomii nu au inventat treaba asta – că se vede Luna mai mare şi mai strălucitoare. Într-adevăr, pe hârtie este şi mai mare, şi mai strălucitoare, dar ochiul uman nu poate să îşi dea seama de diferenţe. Deci nu poţi să spui că vezi ceva. Practic, toţi cei care au venit la noi la observator au văzut cum răsare Luna şi s-au uitat prin telescop la ea. Este o zi în afara programului nostru obişnuit de lucru, dar am văzut interesul şi am zis să ţinem deschis. Au venit cam de două ori mai mulţi vizitatori decât în mod normal”, a declarat Şonka.

Adrian Şonka a precizat că pe 27 iulie, de pe teritoriul României va putea fi văzută o eclipsă de Lună şi tot în acea perioadă Marte se va afla mai aproape de Pământ decât de obicei.

„O să se vadă o eclipsă de Lună din România pe 27 iulie şi tot atunci e perioada când Marte e mai aproape de Pământ decât de obicei. În seara de 27, Luna va fi în eclipsă, roşiatică, portocalie şi sub ea – planeta Marte. Ceva foarte frumos! E o poziţie a planetei Marte, la sfârşitul lunii iulie, care se repetă, în condiţiile în care se produce acum, la vreo 15-16 ani. Deci va fi un fenomen mai rar decât o eclipsă de Lună, totuşi”, a spus astronomul.

Sursa: AGERPRES

Foto: 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=90710

Publicat de la data feb. 1 2018. Categorii EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 septembrie 2019, 23:44
 

ENE
Senin
21°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 49%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:53
Apus: 19:29
Prognoza 15 septembrie 2019
Zi
 

NNE
Parţial însorit
25°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat
12°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 228.841 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme