A intrat în vigoare Directiva Europeană de aplicare a drepturilor privind asistența medicală transfrontalieră

Cotidianul Ultima Oră  vă prezintă declarația comisarului pentru sănătate, Tonio Borg, cu ocazia intrării în vigoare a directivei privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere:

 

„Astăzi este o zi importantă pentru pacienții din Uniunea Europeană. De acum înainte, dreptul cetățenilor de a beneficia de tratamente medicale într-un alt stat membru și de a li se rambursa costurile aferente este înscris în legislația Uniunii Europene. Toate țările UE au avut obligația de a transpune în legislația lor națională directiva privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, adoptată în urmă cu 30 de luni.

 

Această directivă îmbunătățește situația pacienților, oferindu-le mai multe opțiuni în materie de îngrijiri medicale, o mai bună informare și o recunoaștere mai ușoară a rețetelor medicale în străinătate. Directiva aduce vești bune și pentru sistemele de sănătate din Europa, prin îmbunătățirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește interoperabilitatea instrumentelor care țin de e-sănătate, utilizarea evaluării tehnologiilor din domeniul sănătății și punerea în comun a expertizei rare.

 

Pentru ca pacienții să poată beneficia de drepturile acordate de legislația UE, este necesar ca normele să fie bine transpuse și puse în aplicare. În perioada de transpunere, Comisia a furnizat statelor membre un sprijin important. Invit acum toate statele membre să-și respecte obligațiile care le revin și să transpună integral această directivă. Comisia va monitoriza îndeaproape procesul de transpunere, va oferi asistența necesară și va lua măsuri dacă este nevoie.”

 

Pentru mai multe informații privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere:  MEMO/13/918

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.