Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

A V-a sesiune de Consultari economice bilaterale dintre România și Austria, la final

Publicat: duminică, 21 iulie 2013

În perioada 18 – 19 iulie 2013, a avut loc la Viena cea de-a V-a sesiune de Consultari economice bilaterale dintre România și Austria. Delegația română a fost condusă de Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, iar cea austriacă de doamna Bernadette Gierlinger, adjunct al ministrului, Ministerul Federal al Economiei, Familiei și Tineretului.

Relațiile economice dintre România și Austria constituie o prioritate pentru partea română, recentele Consultări bilaterale româno-austriece, indicând necesitatea diversificării și aprofundării mecanismelor de lucru la nivel guvernamental, în scopul sprijinirii sectorului privat, stimulării realizării de noi investiții austriece, consolidării investițiilor existente, precum și dinamizării schimburilor comerciale.

Agenda consultărilor a inclus politica economică bilaterală (prezentări reciproce ale situației economice, analiza stadiului relațiilor, evaluarea prezenței companiilor austriece în România, preocupări ale firmelor cu capital austriac, perspective investiționale), cooperarea în cadrul UE și OMC, sistemul de promovare a exporturilor și cooperarea în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Austria este un partener economic si comercial foarte important pentru România. În zona investițiilor, numărul firmelor românești cu capital austriac se ridică la 6.538 societăți, cu investiții directe de 4,65 miliarde euro. Austria se află pe locul 2 în clasamentul investițiilor străine din punct de vedere al capitalului înregistrat, însă, conform statisticilor austriece, investițiile se ridică la cca. 10 miliarde euro având în vedere și profitul reinvestit. Cu acest prilej, au fost transmise partii austriece propuneri de proiecte privind participarea la privatizarea unor societăți și realizarea de investitii majore în sectoare de interes prioritar pentru România.

În plan comercial, Austria este al 8-lea partener al României, însă nivelul schimburilor comerciale, deși ridicat (3,2 miliarde euro), nu reflectă potențialul celor două economii, fiind necesară identificarea unor soluții eficiente, vizând atât creșterea cât și diversificarea gamei de produse exportate.
A fost convenită aprofundarea schimbului reciproc de propuneri, oportunități de afaceri și creșterea numărului de misiuni economice, participări la târguri și expoziții, venind astfel în sprijinul operatorilor economici din România și Austria.

Un aspect important pentru România îl constituie reforma sistemului de promovare a comerțului și internaționalizarea firmelor, modelul austriac de susținere și finanțare a exporturilor fiind unul foarte atractiv și performant, care a permis Austriei să ocupe locul 8 pe plan mondial din punct de vedere al exportului pe cap de locuitor. Această tematică a fost analizată atât la întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Federal al Economiei, Familiei și Tineretului, cât și la Camera Economică Federală (WKÖ), convenindu-se aprofundarea dialogului la nivel de experți.

Au fost prezentate proiectele identificate de partea română în cadrul SUERD, aria prioritară „Competitivitatea întreprinderilor” in vederea cooperării cu entități austriece interesate în realizarea acestora. În acest context a fost subliniat faptul că România și Austria, ca țări inițiatoare ale SUERD ar trebui să promoveze împreună proiecte de anvergură.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=10288

Publicat de la data iul. 21 2013. Categorii ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 iunie 2020, 22:32
 

ESE
Noros
25°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 7 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:32
Apus: 20:57
Prognoza 7 iunie 2020
Zi
 

NE
Înnourat
28°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ENE
Predominant senin
14°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:00 si 19:00 In zona : Județul Cluj: Huedin, Aghireșu, Poieni, Gilău, Căpușu Mare, Călățele, Gârbău, Mănăstireni, Mărgău, Sâncraiu, Izvoru Crișului;Județul Cluj: zona de munte; Se vor semnala : local vor fi frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte;Județul Suceava: Rădăuți, Cajvana, Vicovu de Sus, Siret, Marginea, Arbore, Zvoriștea, Todirești, Vicovu de Jos, Straja, Păltinoasa, Frătăuții Noi, Dărmănești, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Grănicești, Volovăț, Horodnic de Sus, Dornești, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:40 si 19:00 In zona : Județul Alba: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Alba: Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului; […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 06-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 17:30 si 19:00 In zona : Județul Sălaj; Se vor semnala : local vor fi frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula 15 l/mp, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului

Loto

Horoscop

 • 301.323 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team