Abia acum se vede câtă batjocură am aruncat asupra educației

1 Mai. Sărbătoare mare. Zile libere. Aia se droga în direct la malul mării, pesediștii din Olt dădeau – pe bază de invitație! – cinci mici și-o bere docililor care se mulțumesc mereu cu atât. În Parlament, Comisia Iordache asalta justiția. Cam asta a fost România de Ziua Muncii.

Și nu, nu mai ajung deja nici legile antidrog și nici cele împotriva șpăgilor de partid – atâta vreme cât derizoriul, identitatea de pe azi pe mâine o să fie brandul acestei țări, nimic nu se va schimba.

Treizeci de ani – trei zero, na!, apud Dăncilă – cârnățarii de partid și-au bătut joc de orice însemna educație. Călătoream odată, cu trenul, către București – și-n tren se dezleagă limbile și, paradoxal, se vorbește despre lucruri esențiale; mamă și fiică, despre măritiș, ca-ntre fete – iar la final, mama: „lasă-l tu în pace pe Relu, că-i profesor și-ți muri de foame amândoi”. Asta era educația, calea către neajuns. „Cu ce-o să vă creșteți copiii? Din pensia mea? Mai bine lasă-l în pace și-ți găsește un om cu meserie la bază”. Roșind, fata: „Da’ bine, mamă, da’ și dacă ne iubim?”. „Numa’ cu iubitu’ nu-ți plătești curentu’”.

România reală, cea de dincolo de discursuri, așa arată. Mai pune lângă ea fuga anuală prin librării, după manuale, mai pune știrile cu buda din fundul curții, youtuburile în care repetenții își bat joc de profesori sau cele în care profesorii își bat joc de elevi și ai tabloul complet, cauza cauzelor a ceea ce azi se întâmplă.

Când arunci în derizoriu educația, așteaptă-le la triburi, nu la popoare. Cât o fi de insuportabilă suma lui Gauss sau analiza literară cât o fi, legea lui Ohm sau războaiele punice, astea fixează o anume disciplină culturală de zi cu zi. Adevărat: nu te mai întâlnești poate niciodată cu ele, nu-ți folosește la nimic să știi „Miorița” pe de rost dacă ești tinichigiu auto, dar în ADN-ul tău înmugurește-n secret o temelie.

Ei bine, toate astea s-au dus. Când îți bați joc de școală trei decenii, așteaptă-te la o generație care nu mai are chef de nimic. Când ai făcut din școală o chestie inutilă, așteaptă-te la o generație inutilă. Filolog? Vezi că e un loc de muncă la șaormerie. Inginer? Unde anume în Germania te duci? Medic? Știi bine franceză? Tencuitor? Las’  că în câteva luni înveți spaniola, că nu-i grea. Rămâi aici? Ia-ți, lunar, câteva zile libere de la firmă, că musai să te pleci în fața tuturor ghișeelor din țara asta.

De fapt, România asta nu mai există, e pur și simplu un loc prin care treci de la serviciu spre casă, de la iarbă verde la soacră-ta, de la spital la farmacie – și fiind a nimănui, nemaiexistând, de ce să nu arunci sticla de cola în șanț, de ce să nu duci gunoiu-n pădure, de ce să nu tragi o flegmă pe bulevarde? Că doar nimic nu există aici, e un tranzit identitar și atât.

Unii spun așa: cum că românii sunt inovatori, inventivi, câștigă olimpiade internaționale etc. Și restul? Că de fapt, școala-i mai ales pentru restul, temelia. O ceașcă de frișcă nu mai are nicio valoare dacă-i pusă pe un munte de bălegar, poți să te lauzi cât vrei pe facebook. Performanțele olimpicilor nu se datorează sistemului, ci unor părinți, unor meditatori, unor profesori încăpățânați în cel mai onorabil sens al cuvântului.

De cealaltă parte avem analfabeții de succes ai patriei; ce-am mai râs noi de Becali, vă amintiți?, că vorbea cum vorbea – dar Becali pare academician pe lângă Dăncilă, Liviu Pop, Dragnea sau Carmen Dan. Năstase pe lângă Ponta. Crin pe lângă Ludovic. Oamenii care au trecut printr-o școală, așa comunistă cum era, pe lângă oamenii crescuți în democrația originală.

Soluția? Există, dar probabil că nu în timpul vieții noastre. Vor trece două sau trei generații capabile să repare, să ne scoată din derizoriul ăsta gureș, oriental, de precupeți ai clipei. Ne vor scoate din bălegar și, dacă generațiile care vin vor fi foarte oneste, ne vor urî și vor curăța pădurile de gunoaie.

Sabin GHERMAN

Sursa: Glasul Hunedoarei

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.