Pe scurt, despre servilism si manipulare

In primul rand, nu este deloc, dar absolut deloc adevarata asertiunea conform careia, daca dna Mogherini zice, tarile UE se supun. Nu exista o asemenea delegare totala de suveranitate in sfera politicilor externe ale statelor membre ale Uniunii. Caci dna Mogherini, nici macar nu conduce un „Minister de Externe al UE”, in conformitate cu statutul oficial al European External Action Service (EEAS). De aceea, statele membre pot avea pozitii diferite, voalate, personalizate in chestiuni specifice. Discutam aici, evident, despre pozitii ale unor state membre care sa intre in disonanta cu unele politici externe ale Uniunii (!). Caci, in cazul „dosarului Ierusalim” este vorba despre POLITICI de parcurs, nu despre PREVEDERI ale Tratatelor!!!

In al doilea rand, Cehia a anuntat la randu-i ca isi va muta ambasada la Ierusalim, fara sa stabileasca insa si un calendar de parcurs. Deci ar mai putea exista un precedent in afara presupusului „derapaj” al Bucurestiului. Ungaria si Polonia se pregatesc, iar daca ceea ce imi spune o prietena din Austria este adevarat, exista o platforma de discutie pe aceasta tema si in establishment-ul politic austriac. Nu am dovezi, insa.

In al treilea rand, din 1978 incoace, 5 tipuri de incalcari ale politicilor unionale au fost identificate si analizate de Comisia Europeana, cu efecte si repercusiuni TOTAL diferite:

1. Incalcari ale Prevederilor Tratatelor Unionale, Regulamentelor si Deciziilor;

2. Nepunerea in practica Directivelor;

3. Implementarea incorecta dpdv legal a Directivelor;

4. Aplicarea defectuoasa a Directivelor;

5. Nerespectarea deciziilor Curtii Europene de Justitie.

Acum, in speta.

In cazul in speta, este vorba despre un Document elaborat de dna Mogherini via de EEAS si dat publicitatii pe data 15 iunie 2016, referitor la Procesul de Pace, avand caracter de document programatic al UE – nici macar de Directiva – in chestiunea Orientului Mijlociu si a statutului Ierusalimului. Este similar cu cel care lasa la latitudinea tarilor membre (!) decizia de a retrimite la Moscova diplomati rusi, ca urmare a scandalului Skripal. Asadar, in cazul unei eventuale viitoare mutari a Ambasadei Romaniei, de la Tel Aviv, la Ierusalim, nu este sub nici o forma vorba de vreo incalcare a unor imperative trasate de Tratatele Unionale! Aici nu este loc de interpretare.

Un atare document elaborat de dna Miogherini intervine insa, evident, in politica interna a Israelului, postuland a priori pozitia de forta a UE, pro-palestiniana si, vai, proHamas – similara cu pozitia altor cateva Decizii ale Consiliului de Securitate ONU – in ceea ce priveste chestiunea existentei unui viitor stat Palestinian, care sa aibe – ce nerusinare istorica si ce sfidare biblica! – viitoarea capitala comuna (!!!) cu a statului Israel, la… Ierusalim!

Concluzionand, Presedintele Johannis cred ca s-a grabit sa il traga de urechi pe puscariabilul Dragnea si pe ai lui acoliti – ceea ce, principial ma incanta, evident – si s-a pozitionat intempestiv gresit, atat fata de Statele Unite, cat si fata de realitatea istorica a Israelului, mai degraba din motive de indigest servilism europenoid…

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.