Abraham Lincoln și contribuția sa la temelia drepturilor omului

12 februarie este ziua comemorată în mod tradițional ca aniversare a nașterii lui Abraham Lincoln în 1809.

Lincoln este sărbătorit pe bună dreptate pentru rolul său în conducerea luptei împotriva sclavagismului din țară, dar recunoașterea sa merge mai mult mai departe.

În enunțul său că democrația este „guvernarea poporului, pentru popor și de către popor” este formulată viziunea democrației ca participare și egalitate în fața legii, precum și ca un angajament față de schimbarea socială și o declarație a principiilor fundamentale pe care se bazează drepturile omului.

El a precizat că este de datoria cetățeanului să joace un rol în guvernarea societății de care el însuși beneficiază, un principiu care afirmă că autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în favoarea acestuia.

Prin această afirmație, el a vrut să spună că, într-o democrație, fiecare individ indiferent de locul din care provine sau de statutul lui social, are datoria de a participa în mod direct la activitatea guvernului.

Pornind de la acest principiu simplu, dar de mare amploare, potrivit căruia autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în beneficiul acestuia, Lincoln cu abordarea lui profund democratică a influențat nu numai progresul Statelor Unite, ci și dezvoltarea la nivel mondial a noțiunii de drepturile omului, declarația lui nefiind doar un angajament la adresa schimbării sociale, ci și un elogiu adus principiilor fundamentale ale drepturilor omului. El a promovat o viziune a societății în care fiecare toți oamenii să aibă drepturi și responsabilități egale.

Lincoln a jucat, de asemenea, un rol hotărâtor în perioada tumultoasă a Războiului Civil, contribuind la împăcarea națiunii divizate și la restabilirea unității țării.

Într-un faimos discurs de la Gettysburg, el a vorbit despre o „nouă națiune, concepută în libertate și dedicată premisei că toți oamenii sunt creați egali”.

Această viziune a contribuit la consolidarea ideilor fundamentale ale drepturilor omului în contextul reconstrucției postbelice.

Așadar, ziua de naștere a lui Abraham Lincoln nu este doar o ocazie de a comemora o figură istorică remarcabilă, ci și un prilej de a reflecta asupra impactului pe care acesta l-a avut pe termen lung asupra principiilor care stau la baza respectării drepturilor omului.

Lincoln a fost un far al democrației și al egalității, iar moștenirea lui continuă să inspire lupta pentru drepturi fundamentale în întreaga lume.

Un element vital al acestei lupte continue este educația. Școlile și instituțiile de învățământ ar trebui să ofere cursuri care să promoveze toleranța și respectul reciproc, încurajând astfel înțelegerea și aprecierea diversității.

În plus, mass-media și platformele de comunicare ar trebui să servească drept mijloace de subliniere a încălcărilor drepturilor omului și de sensibilizare a populației.

Ziua de astăzi, pe lângă o evocare a unei personalități remarcabile din istoria drepturilor omului, este și o ocazie de reflecție și acțiune.

Este un moment în care oamenii din întreaga lume au posibilitatea de a-și exprima angajamentul față de valorile fundamentale ale umanității și de a contribui la consolidarea unui viitor în care drepturile omului să fie în totalitate respectate.

 

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.