Accident mai rar pe Bosfor: Vilă istorică, distrusă de un cargobot de 225 de metri

O navă de marfă lungă de 225 de metri care traversa strâmtoarea Bosfor din Istanbul a deviat de la curs sâmbătă şi s-a ciocnit de o vilă din lemn otomană de la malul mării, provocând întreruperea traficului maritim, a informat mass-media din Turcia.

Vitaspirit, care naviga sub pavilion maltez, a devenit de necontrolat din cauza unei probleme tehnice, potrivit agenţiei de ştiri Deniz Haber, specializată în domeniul afacerilor maritime, care a evocat o blocare a cârmei.

Accidentul nu a cauzat victime. Dar cargobotul a lovit una dintre numeroasele vile construite de demnitari otomani în secolul al XIX-lea pe Bosfor, cunoscute sub numele de „yali” în turcă.

Yali Hekimbasi Salih Efendi, o clădire din lemn vopsit în roşu, cu trei etaje, deosebit de bine conservată, a fost străpunsă şi s-a prăbuşit în mare parte, a constatat un jurnalist de la AFP.

Acum nelocuită, clădirea era închiriată pentru ceremonii de nuntă sau concerte, potrivit site-ului ce îi era dedicat.

Acest accident spectaculos a avut loc sub podul Fatih Sultan Mehmet, una dintre cele trei structuri care se întind peste Bosfor pentru a lega ţărmurile europene şi asiatice ale Istanbulului.

Nu au fost raportate victime, iar gradul de deteriorare a navei, care se îndrepta spre Ucraina după ce a părăsit Egiptul luna trecută, nu este cunoscut.

Autorităţile turce au oprit traficul pe Bosfor, în timp ce Vitaspirit a fost remorcată după-amiaza târziu.

Deşi uneori au loc accidente în strâmtoarea Bosfor, care leagă Marea Marmara şi Marea Neagră, este rar să vezi o navă ciocnindu-se de case.

În 2017, peste 42.000 de nave comerciale, militare şi de agrement au trecut prin Bosfor, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume. În decembrie 1960, un petrolier petrolier iugoslav şi o navă grecească s-au ciocnit, provocând un incendiu care a durat câteva săptămâni.

Sursa: AGERPRES

Foto: Al Jazeera

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.