Acord între Cipru şi Troica finanţatorilor pentru impozitarea conturilor mari

Miniştrii de Finanţe din Zona Euro au aprobat, duminică noaptea, un acord pentru salvarea Ciprului de la colaps financiar, încheiat între liderul de la Nicosia şi creditorii internaţionali. Pachetul de împrumut extern în valoare de 10 miliarde de euro a fost condiţionat de restructurarea sectorului bancar din Cipru.

Creditorii internaţionali şi preşedintele Ciprului au aprobat planul de salvare pentru statul insular în privinţa căreia au existat scenarii din cele mai pesimiste în ultima săptămână.

Liderul de la Nicosia, care a ameninţat chiar cu ieşirea ţării sale din Zona Euro, s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor purtate pe parcursul nopţii la Bruxelles. Potrivit liderului Eurogroup, a fost eliminat controversatul impozit asupra tuturor depozitelor bancare, care a fost respins de Parlamentul de la Nicosia şi a provocat nemulţumire în rândul populaţiei.

În schimbul ajutorului financiar extern de urgenţă în valoare de 10 miliarde de euro, a doua cea mai importantă din ţară va fi închisă. Acordul încheiat noaptea trecută prevede ca depozitele mai mici de 100 de mii de euro existente în Banca Laiki să fie transferate la Bank of Cyprus.

Tranzacţia ar urma să asigure ţării insulare 4,2 miliarde de euro. De asemenea, conturile de peste 100.000 euro ale celor două instituţii financiare, care nu sunt garantate de legislaţia Uniunii Europene, vor fi îngheţate. Ele vor fi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoriile pe care le au cele două bănci mari din Cipru. Totuşi, ministrul cipriot de finanţe nu a oferit o dată anume pentru redeschiderea băncilor din ţară.

În timp ce liderii ciprioţi şi creditorii internaţionali negociau dur la Bruxelles, o explozie a avariat uşor sediul unei sucursale a Bank of Cyprus din staţiunea balneară Polemidia. După anunţarea acordului menit să salveze statul cipriot de la colaps financiar, acţiunile europene au deschis în creştere, iar leul s-a apreciat în raport cu moneda unică.

Săptămâna trecută, liderii Trocii s-au aflat în Cipru pentru a purta discuţii legate de rezolvarea problemelor financiare ale ţării. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional în Cipru a fost condusă de românca Delia Velculescu. Economist senior pentru Europa, aceasta a contestat planul Guvernului de la Nicosia pentru sectorul bancar.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.