Acordul UE-MERCOSUR se împiedică în veto-ul Austriei

După ani lungi de negocieri, Uniunea Europeană și MERCOSUR, blocul comercial al Americii latine, au ajuns la definitivarea unui acord de cooperare. Acum, însă, coaliția de guvernare din Austria a confirmat faptul că va bloca semnarea acestei înțelegeri, apelând la dreptul său de veto, scrie Euractiv.

Potrivit politicienilor austrieci, acest acord ar fi împotriva „scopurilor ambițioase de mediu pe care și le-a propus UE prin European Green Deal”.

Incendiile extinse din pădurile amazoniene, combinate cu creșterea exploatării nesustenabile a terenurilor din statele Americii de Sud vor contribui la încălzirea globală. Dacă mergem pe ideea stimulării comerțului fără să luăm în calcul impactul acestor activități asupra biodiversității, a ecosistemelor și a resurselor naturale, ne vom îndrepta, fără îndoială, spre o catastrofă climatică”, susține vicecancelarul austriac Werner Kogler.

Acordul UE-MERCOSUR, bloc comercial care reunește Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, este contestat puternic și de grupul Verzilor din Parlamentul European, care îl consideră „greșit în profunzime”.

Niciun protocol suplimentar nu va fi de ajuns pentru schimbarea impactului acestui document asupra mediului înconjurător”, punctează europarlamentarul Yannick Jadot.

Atunci când a fost accelerată semnarea acordului, Portugalia argumenta cu „importanța geopolitică a documentului și impactul său strategic, care depășesc domeniul comerțului”, potrivit secretarului de stat pentru Internaționalizare, Eurico Brilhante Dias, potrivit solidnews.ro.

 

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.