Premierul Albaniei vrea să taie bolnavii de COVID-19 de pe lista votanților

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Albania îl acuză pe premierul Edi Rama că încalcă legea fundamentală a țării după ce oficialul a afirmat că pacienții diagnosticați cu COVID-19 „trebuie să stea acasă, nu să meargă la vot”.

Potrivit BalkanInsight, primul-ministru susține că la alegerile care vor avea loc pe 25 aprilie „acești pacienți trebuie să se afle în carantină, nu există nicio îndoială”.

În replică, Erida Skëndaj, șeful Comitetului pentru Drepturile Omului din Albania, a afirmat că, potrivit Constituției țării, „toți cetățenii trebuie să abă posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot”.

În același timp, experții din cadrul ONG-urilor care apără drepturile omului au punctat faptul că în alte state din regiune, ca Muntenegru sau Macedonia de Nord, cetățenii infectați cu SarsCov-2 au putut vota.

Constituția stipulează în mod explicit că singurele persoane exceptate de la drepturile lor electorale sunt cele care au boli mintale și sunt declarate incompetente din această perspectivă.

Fiecare albanez are dreptul de a vota, iar Guvernul are obligația de a asigura exercitarea acestui drept. În caz contrar, vorbim despre încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului”, explică Albi Çela, fondator al platformei Rule of Law Albania, potrivit solidnews.ro.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.