Adevăruri de primăvară ! – Sergiu GĂBUREAC

O primăvară nebună a explodat. Acoperind cu verde crud toate întâmplările cotidiene. O forfotă generală prevesteşte apropierea marilor sărbători de primăvară ale creştinătăţii ortodoxe.

Traversăm o perioadă în care are loc o accelerare a conştiinţei, o trezire şi, totodată, o rafinare a ei. Mai mult ca oricând, în această perioadă, putem realiza adevărul universal că nimic nu se petrece individual, rupt de context şi de întreg, ci totul este intercorelat.

Să uităm pentru o clipă lucrurile care ne stresează şi să ne bucurăm de clipa reînvierii speranţei de mai bine.

MITURI FĂRĂ FUNDAMENT

Eva NU a muşcat din măr

Mărul este fără îndoială un fruct folositor, deşi are parte de reputaţie proastă în calitate de fruct interzis, deoarece Eva l-a smuls din pomul cunoaşterii ce se afla în Grădina Edenului, lipsindu-ne pe noi, descendenţii săi, de viaţa în Paradis. Cu toate acestea, un cititor atent trebuie să fi observat că nicăieri în Biblie fructul nu e numit măr. Desigur, ar fi putut fi un măr, în aceeaşi măsură în care ar fi putut fi un mango, o caisă sau orice alt fruct. Dar ştampila a primit-o mărul.

Walt Disney NU l-a desenat pe Mickey Mouse

 Se crede că celebrul personaj de desene animate, Mickey Mouse, a fost desenat de însuşi Walt Disney. Dar nu e aşa. Mickey a fost desenat de către animatorul numărul 1 din studiourile Disney, Ub Iwerks, care era faimos pentru faptul că desena extrem de rapid. Primul film despre Mickey (pentru el s-au desenat 700 de imagini pe zi) a fost realizat în doar două săptămâni. Dar mai târziu, când desenele animate au căpătat sunet, Disney s-a reabilitat – anume cu vocea lui a început să vorbească Mickey Mouse.

Marie Antoinette NU a spus: “Să mănânce cozonac”

 În 1766, Jean Jacques Rousseau a scris despre un eveniment, care ar fi avut loc cu 25 de ani mai devreme. Atunci când Marie Antoinette a auzit că ţăranii francezi nu mai au pâine, le-a sugerat să mănânce cozonac. Problema este că în acei ani, Marie avea doar 11 ani şi încă mai locuia în casa părintească din Austria. Cel mai probabil, aceste cuvinte au fost răspândite de propagandiştii revoluţionari, pentru a ilustra cât de departe de oameni sunt cei care-i conduc.

Marele jaf al trenului NU a fost primul film artistic de lung metraj

 Filmul a fost făcut în 1903, dar nu a fost primul lung-metraj. Acesta dura doar 10 minute. Primul film artistic de lung metraj a fost filmul australian de 100 de minute «The Story of the Kelly Gang», filmat 3 ani mai târziu. Iar filme precum “The Great Train Robbery” au fost filmate foarte multe la sfârşitul anilor 1890.

Van Gogh NU şi-a tăiat urechea

Marele artist Van Gogh, care a vândut doar un singur tablou, la scurt timp înainte de sinucidere, într-o ceartă cu prietenul său Gauguin, un pic mai de succes în vânzarea operelor, nu şi-a tăiat întreaga ureche, ci doar o bucată din lobul stâng. Doare, dar nu e atât de îngrozitor cum pare. Mai, nou se pare că e vorba de fratele său.

În Salem NU au fost arse vrăjitoare

În Salem (Massachusetts), în 1692 în timpul procesului vrăjitoarelor au fost arestate 150 de persoane, 31 au fost condamnate, 20 dintre acestea la moarte. Dintre aceste 31 de persoane nu toate au fost femei, au fost şi 6 bărbaţi. În plus, persoanele condamnate nu au fost arse pe rug, ci au fost ucise cu pietre, apoi corpurile au fost atârnate de frânghii.

Napoleon NU a fost scund

Mulţi cred că ambiţia excesivă a lui Napoleon este un fel de compensaţie pentru statura sa mică. În fapt, statura Micului caporal a fost de 5 picioare 7 inci (168 cm) – mai mare decât statura unui francez mediu din acele timpuri. De ce dar a fost numit astfel ? Această porecla era menită să-l tachineze pentru rangul său militar modest. Napoleon a devenit împărat, dar porecla a rămas aceeaşi.

Magellan NU a făcut o călătorie în jurul lumii

Lumea ştie despre Magellan două lucruri: că el a făcut o călătorie în jurul lumii şi că în această călătorie a fost ucis în Filipine. Una exclude pe cealaltă. De fapt, Magellan a făcut doar jumătate de drum, iar călătoria a fost terminată de Juan Sebastian Elcano, adjunctul său.

Împăratul Nero NU cânta la vioară în timp ce Roma era în flăcări

 Această poveste este cunoscută de toţi: în 64 î.Hr. Roma arde, iar Nero cântă la vioară. Dar acest lucru este imposibil. În primul rând, vioara a fost inventată după 1600 de ani. Dar chiar dacă vioara ar fi fost, Nero ar fi putut cânta la ea la o distanţă de 30 de mile de Roma, căci în timpul incendiului, acesta nu se afla în Oraşul Etern, ci în vila sa din suburbii.

NU căpitanul Cook a descoperit Australia

Desigur, australienii nici nu vor să creada astfel. Încă înainte de 1770, aici au fost şi olandezii Abel Tasman și Dirk Hartog, şi piratul englez William Dampier. Apoi, continentul a fost descoperit acum 50.000 de ani de locuitorii săi – australienii. Singurul lucru pentru care Cook ar putea fi numit “pionier” în Australia, dar şi asta în ghilimele – este pentru descoperirea de noi terenuri, care mai târziu au devenit un prilej pentru sosirea coloniştilor albi.

NU Shakespeare a inventat povestea lui Hamlet

William Shakespeare este cunoscut ca cel mai mare dramaturg din istoria omenirii. Cu toate acestea, cele mai multe dintre piesele sale au fost adaptări ale unor scurte povestiri, poveşti şi legende. Astfel, tragedia lui Hamlet, prinţul Danemarcei, după cum susţin istoricii, a fost bazată pe folclorul scandinav.

America NU a câştigat independenţa pe 4 iulie 1776

Nu este aşa ! Da, părinţii fondatori ai Americii au semnat Declaraţia de Independenţă în această zi. Dar războiul pentru această independenţă a durat încă 7 ani, şi abia pe 3 septembrie 1783 a fost semnat în cele din urmă tratatul de pace între America şi regele englez George III.

NU Edison a inventat becul electric

 1093 de brevete: Edison – marele inventator. Dar cele mai multe dintre invenţiile sale au fost făcute de către colaboratori neidentificaţi din laboratoarele sale. Şi în plus, cu patru decenii înainte de naşterea lui Edison, lumina electrică a fost inventată de un anume Humphrey Davy. Becul său putea arde numai 12 ore, iar Edison a trebuit doar să găsească materiale adecvate pentru filament, ca becul să ardă tot timpul. Da, e o realizare, dar nu o descoperire.

NU Columb a demonstrat că Pământul e rotund

Judecând după cartea autorului american Irving Washington, aşa a şi fost. Lumea credea că Pământul este plat, iar Columb i-a convins pe toţi de contrariul. De fapt, începând cu secolul 4 î.e.n. nimeni nu mai credea ca Pământul este plat ca o clătită. Columb nu putea dovedi că Pământul e rotund, deoarece el însuşi nu credea acest lucru ! El credea ca Pământul are formă de pară. El nu a vizitat niciodată America şi a ajuns doar până la insulele Bahamas, care chiar au formă de pară.

George Washington NU a fost primul preşedinte american

Lumea ştie că George Washington a fost primul din cei 44 de preşedinti ai SUA. Dar iată ca nu ! Primul a fost Peyton Randolph – anume acesta a ales Congresul revoluţionar. Primul pas în marea funcţie a fost crearea Armatei Continentale pentru protecţia împotriva trupelor britanice şi numirea în funcţia de comandant suprem a… generalului Washington ! Randolph a fost urmat în 1781 de către John Hanson, care a trimis o scrisoare de felicitare lui George Washington după victoria sa în bătălia de la Yorktown, pe care a semnat-o “Eu, John Hancock, preşedinte al Americii.” Washington a devenit în schimb primul preşedinte ales prin vot popular din SUA – dar al cinsprezecelea conform numărătorii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.