Administrația de la Washington încearcă – din nou – limitarea armelor de foc

Preşedintele SUA, Joe Biden, este pe cale să anunțe o serie de măsuri de limitare a armelor de foc. Guvernul democrat nu a detaliat natura acestor anunţuri, dar presa anunță că Joe Biden va emite decrete prezidenţiale pentru a reglementa mai bine anumite tipuri de vânzări, în special aşa-numitele arme „fantomă”, care sunt fabricate artizanal şi nu au număr de serie.

Joe Biden, un partizan de multă vreme al unei mai bune reglementări a armelor, s-a angajat în timpul campaniei sale să acţioneze pe acest front. În 1994, senator la acea dată, Joe Biden a participat la adoptarea unei legi care interzice puştile de asalt. Dar măsura a fost valabilă numai zece ani şi nu a putut fi reînnoită niciodată după 2004, având în vedere opoziţia congresmenilor republicani faţă de ceea ce ei percep ca încălcarea unui drept constituţional.

Mai multe atacuri armate în ultimele săptămâni au mărit presiunea pentru acțiune. După atacul armat din Georgia şi apoi din Colorado, Joe Biden a cerut Congresului să interzică puştile de asalt şi să adopte o lege pentru a verifica mai bine antecedentele cumpărătorilor, dar majorităţile la limită ale democraţilor în ambele camere fac dificilă adoptarea unor texte despre acest subiect foarte clivant. A acţiona prin decret îi va permite să meargă mai repede.

Armele de foc au făcut peste 43.000 de morţi, inclusiv sinucideri, în Statele Unite în 2020, conform site-ului Gun Violence Archive.

Numeroşi americani rămân însă foarte ataşaţi de armele lor şi s-au grăbit să cumpere mai multe de la începutul pandemiei, chiar mai multe în timpul marilor proteste anti-rasiste din primăvară şi a tensiunilor electorale din toamnă.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.