Afacerea Roşia Montană în România: cât de bine sunt plătiţi directorii RMGC?

Interesele miliardarilor care sponsorizează la propriu Gabriel Resourced Ltd (GBU) şi, indirect RMGC, fac ca o companie care înregistrează constant pierderi să-şi permită să supravieţuiască şi, mai mult, să-şi recompenseze regeşte conducerea executivă (atât cea canadiană, cât şi cea românească).

 Principalii acţionari ai GBU sunt companiile americane Electrum Strategic Holdings LLC şi Paulson & Co. care deţin fiecare 17,62% din acţiunile GBU.

Cel de al treilea mare acţionar este compania minieră Newmont Canada Limited (care se ocupă, în principal, tot cu extracţia aurului) cu 14,42% urmată de o altă companie americană The Baupost Group, LLC care deţine 11,37% din totalul acţiunilor. În piaţa se mai găsesc „libere” aproximativ 26% din totalul acţiunilor GBU, companie listată atît pe bursă canadiană cît şi pe cea americană.

În spatele acţionarilor majoritari ai Gabriel Resources se regăsesc nume sonore ale finanţelor internaţionale precum John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Astfel, Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important în proiecte aurifere, iar BSG este controlat de controversatul miliardar Beny Steinmetz.

Paulson a devenit miliardar în 2007, când a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind împotriva creditelor ipotecare subprime. Paulson şi-a început cariera la fondul de hedging Odyssey Partners şi a devenit mai tîrziu director la Bear Stearns, bancă americană de investiţii care a dat faliment în prima parte a anului 2008. A fondat Paulson & Co. în 1994 şi este pe locul 39 în ultimul top Forbes privind miliardarii lumii, cu o avere de 16 miliarde de dolari. La finele lui 2009, Paulson declara că acţiunile Gabriel Resources îşi vor tripla valoarea după ce compania va primi toate avizele necesare exploatării zăcămîntului aurifer din Munţii Apuseni.

Beny Steinmetz controlează a doua avere din Israel, estimată de Forbes la 6 miliarde de dolari, averea provenind, în principal, din diamante, aur şi industria metalelor. Steinmetz mai are afaceri în imobiliare (inclusiv în România).

 

Americanul Thomas Kaplan, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, este “un istoric cu educaţie la Oxford care s-a reprofilat în investitor” şi pariază masiv pe aur. A făcut avere din gaze naturale, după ce a cumpărat licenţe de exploatare în Texas care au oferit accesul la zăcăminte de 68 miliarde metri cubi.

În ceea ce priveşte interesul celor de la Newmont la Roşia Montană acesta este evident. Compania, înfiinţată în urmă cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari în 2010. Marele semn de întrebare este legat însă de prezenţa (sau absenţa) miliardarului George Soros în acţionariatul Newmont a stîrnit controverse în România privind interesul său pentru proiectul Roşia Montană.

Continuarea materialului pe financiarul.ro

Citeşte şi  Dedesubturile necurate ale afacerii “Roşia Montana”. Un nume controversat: Vasile (Frank) Timiş

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.