Afganistanul a scăpat de sub control spălarea banilor

Spălarea de bani în Afganistanul reocupat de talibani nu mai are control. Reuters anunță că o unitate din Banca Centrală a Afganistanului, care de 15 ani lucrează pentru a contracara fluxurile de finanțare ilicită, și-a oprit operațiunile, astfel că țara riscă să iasă din sistemul financiar global.

Din 2006, Centrul de analiză a tranzacțiilor și rapoartelor financiare din Afganistan a adunat informații despre mii de tranzacții suspecte și a ajutat la condamnarea contrabandiștilor și a finanțatorilor teroriști.

Practic, oficialii ONU susțin că talibanii înșiși au câștigat sute de milioane de dolari din comerțul cu droguri și din alte surse ilicite, în toți anii în care au luptat cu trupele guvernamentale.

Acum, că islamiștii au reacaparat puterea, absența unei unități de informații financiare funcționale va reduce legăturile Afganistanului cu sistemul financiar internațional și cu creditorii din străinătate.

Astfel de unități, care examinează fluxurile de bani pentru potențiale activități suspecte, sunt esențiale pentru orice națiune care încearcă să participe la comunitatea financiară globală, explică Stuart Jones, Jr., fondator și director executiv al firmei de informații despre risc Sigma Ratings.

Reconectarea la sistemul financiar va fi mult complicată de sancțiunile existente împotriva talibanilor, care au, totuși, nevoie de accesul la rezervele deținute în străinătate, precum și la ajutor și alte finanțări.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.