Agenția europeană Frontex, în mjlocul unui scandal legat de migranți
O analiză „The Guardian” arată că „Uniunea Europeană se face responsabilă pentru cel puin 2.000 de morți în rândurile celor care caută azil pe bătrânul continent”, „statele membre folosindu-se de operațiuni ilegale pentru a trimite înapoi cel puțin 40.000 de refugiați în anul 2020.
Dintre aceștia, mulți erau copii care fugeau din calea conflictelor și care au primit acte ostile, abuzuri și brutalitate”. Analiza publicației este bazată pe rapoarte ale agențiilor ONU, combinate cu o mare bază de date privind incidentele de acest tip pusă la dispoziție de organizațiile neguvernamentale.
Aceste dezvăluiri vin în același timp cu o anchetă OLAF, care cercetează operațiunile controversate marca Frontex. Concret, Italia, Malta, Grecia, Croația și Spania au recurs la înăsprirea regulilor prin care au gestionat agenda migrației, plătind nave ale altor state să intercepteze ambarcațiunile cu migranți și să le trimită înapoi în taberele din care veniseră.
Există rapoarte potrivit cărora solicitanții de azil ar fi fost bătuț, jefuiți, chiar lăsați în voia valurilor. De asemenea, Croația a folosit violența pentru a-i întoarce pe migranți în taberele din Bosnia, reporterii publicației britanice înregistrând mărturii ale unor oameni torturați ca în Evul Mediu de Poliția croată – de la biciuiri la însemnarea cu spray roșu pe cap, în ceea ce forțele deordine numeau batjocoritor „terapie împotriva coronavirus”.
Grecia, la rândul său, a trimis înapoi prin toate mijloacele peste 6.200 de refugiați, folosind forță excesivă, după cum punctează reprezentanții ONG-urilor, argumentând cu „bătăi prelungite ore întregi, scufundare în apă, abuzuri fizice la adresa femeilor și copiilor, bare de metal folosite pentru a provoca răni”, detaliază Border Violence Monitoring Network.
De altfel, autoritățile din Atena snt déjà acționate în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind acuzate că au lăsat în voia sorții zeci de migranți, fără apă, hrană sau veste de salvare, după ce mai întâi forțele de ordine i-au bătut.
În colaborare cu Frontex și autoritățile italiene, libienii au interceptat și trimis înapoi de unde au venit peste 15.500 de migranți care riscă tortură de toate felurile. O anchetă a presei italiene a relevant conversații între paza de coastă libiană și ofițeri din Roma, din care a reieșit clar că „modelul” de răspuns la semnalele de ajutor ale migranților este… ignorarea.
Și Malta folosește nave ale unor state terțe, care sunt plătite să apere granițele statului UE de migranți și, potrivit ONG-urilor, folosește un întreg arsenal de tactici de a evita să acorde asistența acestor nefericiți.
Singurul comentariu care a venit pentru The Guardian din partea Frontex este acela că „va coopera pe deplin cu OLAF”.