Tinerii croați suferă de „analfabetism politic”

Un sfert dintre tinerii croaţi sunt analfabeţi politic, arata cercetări derulate de Facultatea de Ştiinţe Politice şi Institutul de Studii Sociale din Zagreb.

De ce este aceasta cobstatare ceva la fel de grav cu acel moment antologic în care un tânăr roman era întrebat pe stradă ce reprezintă ziua de 1 decembrie şi răspundea că nu este familiar cu subiectul – demonstrând nu doar o lipsă şocantă de cunoştinţe, ci şi nestăpânirea termenilor în limba romană?

De pildă, pentru că, vorba proverbului, cei care nu sunt interesaţi de politica nu trebuie să-şi închipuie că politica nu este interesată de ei.

Pe de altă parte, pentru că a nu şti politica, măcar de bază, ca reprezentant al tinerei generaţii, înseamnă a afirma că statul croat din timpul celui de-al doilea război mondial nu a fost unul fascist – doar o treime cunosc acest fapt, jumătate ori habar n-aveau că s-a întâmplat aşa ceva, ori au refuzat să comenteze.

Alte rezultate tulburătoare ale cercetării care reflectă cât ştie generaţia tânără despre istoria propriei ţări sunt cele care au arătat că tinerii croaţi nu prea ştiu ce state fac parte din Uniunea Europeană sau în care moment ţara lor a aderat la NATO.

Majoritatea nu au noţiuni de bază referitoare la politica, nu au încredere în instituţiile democratice şi în politicieni, doar şapte procente ştiu despre ce este vorba în domeniul conducerii statului, dar percep această lume ca pe o modalitate a unora de a-şi face rost de un loc de muncă, în schimb, tinerii croaţi au mare încredere în… armată.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.