Diplomați europeni: inacțiunea UE lasă loc ideilor de retrasări de granițe în Balcani

Diplomații veterani Miroslav Lajcak, reprezentant special al Uniunii Europene pentru Dialogul Belgrad-Priștina, fost ministru slovac de Externe, și Carl Bildt, fost trimis special al ONU în Balcani, pun degetul pe rana deschisă de recentele afirmații de potențiale redesenări de hotare în statele din Balcanii de Vest – inacțiunea Uniunii Europene, amânatul la nesfârșit al integrării acestor țări în familia europeană, aspecte care le lasă vulnerabile nu doar la afirmații explozive de acest fel, dar și la creșterea influenței Chinei, Turciei și Rusiei în zonă.

Pentru că scandalul „non-documentelor” care ar fi circulat la Bruxelles, dar pe care nu le recunoaște nimeni, continuă, cei doi diplomați au atras atenția, în cadru unei conferințe de anvergură, că ideea retrasării granițelor nu este una nouă în zonă, iar recentele idei de a crea Croația Mare, Serbia Mare și Albania Mare nu fac decât să genereze provocări, situații explozive și un foarte mare risc de război într-o zonă oricum puternic marcată de conflicte etnice.

Viziunea Uniunii legată de intrarea acestor țări în blocul comunitar a devenit distantă, iar această diluare a slăbit și motivația acestor state. Odată creat acest gol în regiune, el poate fi umplut și cu astfel de idei. Multă lume spune că nu este de accord cu aceste idei, dar cei care au avut de-a face cu Balcanii știu că în spatele acestor viziuni se află foarte multe persoane, ideile de acest fel nu vin de nicăieri. În aceste condiții, alte forțe își întăresc prezența în regiune, pentru simplul motiv că Uniunea Europeană și-o slăbește pe a sa”, spun diplomații.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.