Agenția pentru protecția mediului din SUA va propune anularea și înlocuirea Planului pentru energie curată al lui Obama

Agenția SUA pentru protecția mediului va propune anularea și înlocuirea Planului pentru energie curată (Clean Power Plan, CPP), lansat de administrația fostului președinte Barack Obama cu scopul de a combate schimbările climatice, relevă un document al agenției citat miercuri de Reuters.

Va fi primul pas oficial al EPA în vederea desființării legislației menite să reducă emisiile de carbon ale centralelor energetice, după ce în martie președintele Donald Trump a semnat ordinul executiv privind „independența energetică” a SUA.

                                                                    Harta calității aerului la nivelul SUA în 2017

Liderul republican de la Casa Albă a pus la îndoială știința schimbărilor climatice și a denunțat eforturile fostului șef de stat democrat de a reduce emisiile cu efect de seră, cu argumentul că aceste eforturi afectează industria cărbunelui și petrolului.

Douăzeci și șapte de state ale SUA au contestat în justiției Clean Power Plan după lansarea sa de către administrația Obama, în 2015, în prezent planul fiind suspendat de Curtea de Apel din Washington, în așteptarea unui raport al EPA, care ar urma să indice vineri cum intenționează să procedeze în continuare.

Potrivit documentului consultat de Reuters, EPA dorește, pe lângă anularea CPP, „elaborarea unei legislații similare vizând reducerea emisiilor de CO2 ale unităților existente de generare de electricitate pe bază de combustibili fosili”. Documentul nu oferă mai multe detalii.

Clean Power Plan cerea, între altele, reduceri severe ale emisiilor de dioxid de carbon, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005, ale centralelor electrice. După ordinul executiv din martie care a impus în principal reexaminarea CPP, Trump a decis și să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, încheiat în noiembrie 2015 și care vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.

Sursa: AGERPRES

Foto: Us Maps 2017

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.