Agricultorii europeni, protest inedit împotriva reformei Politicii Agricole Comune

O Supă Disco!, un lanț uman în jurul Parlamentului European, discuţii cu  europarlamentarii despre Politica Agricolă Comună (PAC) lângă o farfurie de supă, sunt câteva din acţiunile prevăzute a avea loc zileler acestea, în faţa sediului Parlamentului European din Strasbourg, în cadrul mitingului asociaţiilor agricultorilor europeni pentru susţinerea cererilor lor legate de reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, care va fi votată miercuri de plenul PE.

„Vom permite în continuare ca banii noştri din impozite să se scurgă în buzunarele agriculturii industriale şi a monoculturilor? Sau subvenţiile din partea UE vor fi în sfârşit folosite pentru a susţine agricultura ţărănească, sustenabilă şi responsabilă la nivel global? Pe 12 martie membrii PE dezbat reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, iar pe 13 martie votează raportul. Pe 12 martie noi vom fi la Strasbourg ca să ne continuăm şi să ne susţinem cererile pentru o agricultură bună şi hrană sănătoasă şi pentru un nou început în politica agrară!”, se arată în manifestul protestatarilor. Potrivit documentului citat, „europarlamentarii noştri trebuie să garanteze că finanţările vor fi acordate numai agricultorilor, aplică rotaţia culturilor, îşi păstrează pajiştile şi păşunile, şi folosesc cel puţin şapte procente din terenurile lor pentru a atrage o biodiversitate mai mare. Fermele familiale trebuie să fie în mod special susţinute şi să se asigure acoperirea costurilor în preţuri pentru producători. Apreciem eforturile de zi cu zi ale ţăranilor şi ale micilor fermieri: ei trebuie să fie în centrul reformei! Avem nevoie de diversitate nu de monoculturi; de ferme ţărăneşti nu de uzine agricole! În plus, trebuie eliminate subvenţiile la export şi monitorizat impactul exporturilor şi importurilor agricole asupra ţăranilor şi micilor fermieri din ţările în curs de dezvoltare”.

Program:

Între orele 9.30 – 15:00: Supa Disco!/ Discursuri participanţi / Discuţii cu europarlamentarii despre PAC lângă o farfurie de supă!

La 11:00 şi la 15.00: Lanţ uman în jurul Parlamentului European

Participanţii la miting invită locuitorii din Strasbourg să li se alăture la această demonstraţie „veselă şi colorată cu multe bannere şi costume” pentru a CERE „diversitate pe câmpiile noastre!”.

„Adu cu tine legumele preferate pentru o “supă PAC”!”, spune un alt manifest distribuit participanţilor şi trecătorilor: „Haideţi să le arătăm eurodeputaţilor care sunt ingredientele corecte pentru Politica Agricolă Comună. În timpul acţiunii ”Supa Disco” vom găti împreună o supă fierbinte ce va fi servită eurodeputatilor în timpul discuţiilor despre PAC din timpul prânzului”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.