AGROSTAR: Un român din trei e agricultor

Un român din trei e agricultor – cea mai neproductivă ocupaţie, de unde şi cel mai scăzut nivel de trai din Europa. România e pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii populaţiei ocupate din servicii în totalul populaţiei ocupate (doar 41,2%, comparativ cu 56,6% în Polonia, 58,7% în Bulgaria, 58,9% în Slovenia, 59,4% în Cehia, 59,9% în Slovacia, 61,2% în Portugalia, 64,5% în Lituania, 64,7% în Estonia, 65,4% în Ungaria etc), dar pe primul loc în ceea ce priveşte ponderea populaţiei ocupate în agricultura (30,1%).

Ramanerea in urma a Romaniei comparativ cu structura economiilor celorlalte tari din UE este una dintre cauzele nivelului scazut al eficientei pe ansamblul economiei nationale si al distorsiunilor pe piata muncii, releva studiul „Perspectivele pietei muncii din Romania in contextul Strategiei Europa 2020” realizat de Lucian-Liviu Albu, Petre Caraiani si Marioara Iordan.

La nivelul UE exista o puternica corelatie pozitiva intre ponderea populatiei ocupate in servicii in totalul populatiei ocupate si PIB pe locuitor, in vreme ce intre ponderea populatiei ocupate in agricultura si PIB per capita corelatia e negativa.

Ponderea populatiei ocupate in agricultura se ridica la 30,1%, iar ponderea acesteia in PIB este de doar 6%. In schimb, la nivelul serviciilor, ponderea populatiei e de 41,2%, iar cea in PIB de 58,2%. Asta indica diferenta impresionanta dintre productivitatea din agricultura (doar 20,6% din nivelul mediu national) si cea din servicii (144,6% din media nationala). De aici rezulta necesitatea asigurarii unei mobilitati inalte a fortei de munca. Iar in Europa una dintre solutii a reprezentat-o chiar crearea si extinderea Uniunii.

Sursă: http://federatiaagrostar.ro/

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.