Ai noștri ca brazii: Helmuth Duckadam, un portar de legendă și Cartea Recordurilor

Fostul mare portar de fotbal al formației Steaua București, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, județul Arad, la 1 aprilie 1959.

”Noi suntem etnici germani. În acea parte a țării au fost foarte mulți, iar după Revoluție au plecat în Germania. Bunicii, străbunicii mei, toți erau de etnie germană, iar în casă se vorbea limba germană. (…) Noi am avut o situație normală, în comuna Semlac, cu venituri normale. Nu am dus lipsuri majore. Mai am un frate și o soră, mai mică. Din păcate, nici frații mei, nici copiii mei nu au făcut sport de performanță. Nu au fost talentați la sport. Fiica mea cea mare, din Statele Unite, a avut aptitudini pentru tenisul de câmp. Însă, situația financiară nu mi-a permis să o susțin cât aș fi vrut”, descrie Duckadam într-un interviu situația familiei sale.

 A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua București, a mai evoluat la UTA (1977 și 1978-1983) și Constructorul Arad (1977-1978). „În acea perioadă toți copii jucau fotbal în pauza mare, în curtea școlii. Eu am început fotbalul în comuna mea natală, comuna Semlac. La 15 ani jucam în echipa comunei.
Fotbalul era, ca și acum, cea mai mare atracție pentru un copil. Am ales postul de portar pentru că eram puțin mai puturos. Și atunci m-am pus în poartă. Cu timpul, mi-a plăcut acest post: îmi plăcea să plonjez, să mă arunc pe minge. De la echipa din Semlac am plecat la Școala Sportivă Gloria din Arad, să fac școala profesională. De acolo am plecat la UTA — juniori. Orice echipă mare avea și o echipă de tineret. Am jucat acolo o jumătate de an, după care am ajuns la Constructorul Arad, o echipa de Divizie C, Liga a III-a. Aici am avut marele noroc de a-l avea ca antrenor pe regretatul Coco Dumitrescu, un mare antrenor al Aradului, al României. Am evoluat un an și, de acolo, am plecat în Divizia A. La UTA am avut un alt antrenor, Ion V. Ionescu, care m-a promovat la prima echipă a UTA. Am avut concurență foarte mare. Erau doi portari de echipă națională, Iorgulescu și Jivan, iar eu eram foarte tânăr. Mi-au dat această încredere și am debutat la un meci cu Târgoviște, unde juca Gică Dobrin. Era o mare realizare pentru mine să joc într-un meci oficial contra lui Gică Dobrin”, își amintește Duckadam despre începuturile carierei fotbalistice.

Odată cu venirea în București, a început și ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la București, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty. „În perioada când am fost la UTA, am fost selecționat la echipa națională, pe vremea lui Mircea Lucescu și în această perioadă am avut oferte să merg la Universitatea Craiova sau la Steaua. Eram în cantonament la Snagov, cu echipa națională. Atât Ștefănescu cât și Sameș încercau să mă convingă să merg, unul la Craiova, celălalt, la Steaua. Am ales Steaua pentru că urma să plec în armată și am considerat Steaua ca fiind opțiunea mai bună, deși, financiar, oferta de la Craiova era mai bună. (…) Poate nu mai aveam satisfacțiile pe care le-am avut: aici, la București, am reușit să termin și Academia Militară, motoare și avioane. Pe plan sportiv, cu echipa Steaua, se numără: câștigarea a două titluri de campioană a României, o Cupă a României și câștigarea Cupei Campionilor. Satisfacție mai mare nu există…”, dezvăluie marele portar de ce a ales Steaua în detrimentul Universității Craiova.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediția 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiției, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzațional, determinându-i pe ziariștii spanioli, și nu numai, să-i aprecieze evoluția la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate jucătorilor barcelonezi — Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso și Marcos — l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

„Înainte de acea finală, cu toții ne gândeam că mergem acolo, jucăm cu Barcelona, pe pământ spaniol, că șansele noastre erau destul de reduse. Barcelona era, ca și acum, o echipă foarte mare. Am vrut să arătăm, în primul rând, ca și în România se juca un fotbal de calitate. Faptul că am reușit să câștigăm acel trofeu a fost împlinirea unui vis. (…) Sigur, ca orice copil, ai un vis. În momentul când m-am apucat serios de fotbal, visul meu a fost să ajung într-o finală și să decid eu soarta partidei, la loviturile de la 11 metri. Dar, niciodată nu am visat să ajung la un nivel așa de mare. În acele momente mi-am făcut o strategie. Foarte importantă a fost prima lovitură pe care a tras-o Alesanco. Am reușit, prin poziția lui, să ghicesc colțul, cum se spune și am apărat prima lovitură. Cea de-a doua lovitură, ca și celelalte, a fost un joc al minții, pentru că m-am pus în situația celui care executa lovitura. Cum aș executa eu? Dacă facem o retrospectiva a fost așa: portarul de la Barcelona, Urruti, a apărat una în stânga și una în dreapta și logic era ca următorul jucător, Pedraza, să gândească, pe undeva, la fel. Portarul, adică eu, a apărat una pe dreapta, logic ar încerca în stânga, deci trag tot în dreapta. A gândit ca și mine sau eu ca și el: m-am dus tot în dreapta. Cea mai simplă lovitură a fost cea de-a treia, a lui Pichi Alonso, care era logică, după ce un portar apără doua lovituri pe o parte, în dreapta, va pleca în stânga, deci trag în dreapta. Am plecat destul de repede pe dreapta, se vede pe imagini, pentru că eram convins că va trage tot în dreapta. La a patra lovitură mă gândeam ce să fac: am apărat trei lovituri pe dreapta, ce voi face la a patra? Mă gândeam la jucătorul care bate lovitura că este convins că eu mi-am ales un colț, dreapta și se gândește să tragă în stânga. Așa a gândit Marcos și așa am gândit și eu. Am apărat, astfel, și cea de-a patra lovitură. Ce era interesant în acele momente era faptul că, în momentul când executau loviturile jucătorii Stelei, eu eram la marginea careului de 16 metri, pe spate și priveam cerul. Se făcea o mare gălăgie și după această gălăgie a spectatorilor îmi dădeam seama dacă a marcat sau nu. Iar în momentul când trăgeau spaniolii se făcea liniște ca să nu-i deranjeze pe jucători, ceea ce m-a ajutat și pe mine, ca să mă pot concentra mai bine”, descrie Duckadam, într-un interviu, momentele de încărcătură psihică de la executarea loviturilor de departajare din finala Cupei Campionilor Europeni.

Despre câștigurile materiale obținute în urma performanței câștigării Cupei, Duckadam a dezvăluit, în același interviu, că înainte de meci au fost tot felul de propuneri de premiere. „S-a pornit de la o mașină Dacia, până la urmă ni s-a spus de un Aro. Am fost chemați la președintele țării, Nicolae Ceaușescu, care ne-a dat Meritul Sportiv clasa I, o cupă de șampanie și, pentru acea perioadă, 1.600 de lei, impozabili. Această sumă reprezenta cam jumătate din salariul unui muncitor. (…) Acel Aro promis ni l-au dat, după câteva luni, dar nu a mai fost un Aro nou, cum se făcea la Câmpulung. Erau din stocul armatei, vechi. Dar, în acea perioadă, se vindeau foarte bine, erau foarte cerute de ciobani. Am vândut-o la cineva din comuna Pecica, unui cioban și am cerut 220 de mii de lei. Trebuia să facem actele în București și când a venit cumpărătorul mi-a spus că nu-mi dă decât 200 de mii, pentru că avea consumul de ulei mai mare decât cel de motorină, fiind o mașina veche. Una peste alta, a fost un premiu bun”.

Cele trei plonjoane în partea dreaptă și unul în stânga vor rămâne în arhiva sentimentală a istoriei fotbalului românesc, iar strigătul din noaptea de 7 spre 8 mai 1986 al crainicului TVR Cristian Țopescu — „Apără Duckadam!”, la al patrulea penalty apărat, ceea ce însemna câștigarea Cupei Campionilor Europeni, a căpătat ceva din rezonanța celebrului „Am învins!” de la Marathon.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezențe la națională și 11 în cupele europene. A câștigat un titlu de campion și o cupă a României (1985) și Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menționat și în revista „France Football”.

O embolie pune capăt neașteptat carierei lui Helmuth Duckadam, de la Sevilla el intrând direct în legendă. „Eram în vacanță, pe malul Mureșului, la un foc de tabără. Dimineața, pe rouă, am alunecat și m-am sprijinit pe mână. În acel moment, probabil, s-a deplasat cheagul de sânge și a blocat circulația în brațul drept. Durerile au fost foarte mari, medicul din sat și-a dat seama de gravitatea situației și m-a trimis la Arad. Spre norocul meu, a fost după finala de la Sevilla, când toată lumea era impresionată de acel succes și am primit toată atenția din partea medicilor. Primul secretar de la Arad a vorbit cu ministrul Apărării, în aceeași zi a fost trimis un avion la Arad și am fost adus la București. Era vorba de ore, minute, pentru că brațul se învinețise și era problema de amputare și alte complicații și mai rele. Echipa de la București a făcut o treabă fantastică pentru că, în acea perioadă, medicina de la noi nu era așa de dezvoltată, aparatele necesare la o asemenea intervenție lipseau, în mare parte sau cu desăvârșire. Mi-a fost salvat brațul”, își aduce aminte Duckadam.

Despre povestea legată de incidentul de la vânătoare care l-ar fi avut cu Nicu Ceaușescu, marele portar spune că românii, care nu-i prea mai aveau la suflet pe Ceaușești, ar fi fost dispuși să creadă orice ca să legitimeze ura ce le-o purtau. „Lumea era nemulțumită cum trăia și, sigur, se căuta un țap ispășitor. Vorbeam cu Florin Piersic, că sunt amic bun cu el, și era o legendă și cu el. Că s-au bătut, că l-a împușcat Nicu. Nu, eu pe Nicu Ceaușescu nici măcar nu l-am cunoscut”, arată Duckadam într-un interviu.

Câștigător la „Loteria Vizelor” organizată de ambasada americană la București, Helmuth Duckadam a emigrat în SUA, în 2003, împreună cu fosta sa soție, Ildiko și unul dintre cei doi copii. În scurt timp, întrucât nu s-a putut acomoda în SUA, el a decis să revină la Arad.

În anul 2004 a devenit membru al Partidului Noua Generație (PNG). A îndeplinit funcțiile de vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad.

Helmuth Duckadam a acceptat la 11 august 2010, să fie președintele clubului de fotbal Steaua București, funcție pe care o ocupă și în prezent.

La 6 septembrie 2012, președintele de imagine al FC Steaua, Helmuth Duckadam, a fost supus unei intervenții de urgență în Secția de Cardiologie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Helmuth Duckadam a fost invitat, la 17 martie 2013, la Sevilla, de oficialitățile clubului spaniol FC Sevilla pentru a lua parte la un dineu, alături de președintele clubului Jose Maria Del Nido și de alți oameni de fotbal spanioli. Președintele de imagine al Stelei a primit din partea președintelui clubului spaniol un echipament și un tablou reprezentând o fotografie în care apare fostul portar, alături de Miodrag Belodedici și de un jucător al Barcelonei, din timpul finalei câștigată de Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni împotriva echipei FC Barcelona. Ulterior, Duckadam a fost invitat să asiste, pe stadionul Sanchez Pizjuan, la meciul de campionat al echipei FC Sevilla cu Zaragoza.

Este căsătorit cu Alexandra Lincar și au împreună o fetiță.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.