AI NOȘTRI CA BRAZII: Iurie Darie, actorul pentru care vârsta însemna bucuria ”misiunii împlinite”

Actor de mare popularitate, s-a remarcat prin dezinvoltura, verva tinerească și vivacitatea cu care a interpretat personaje de neuitat.

Lunga carieră a maestrului Iurie Darie — de la a cărui naștere se împlinesc, la 14 martie 2014, 85 de ani — a fost dedicată teatrului și filmului și are ca reper seria „Brigada Diverse”, în care a jucat alături de Toma Caragiu, Jean Costantin și Sebastian Papaiani, dar și filme precum „Ringul”, ”Frații Jderi” sau „Triunghiul morții”.

Iurie Darie-Maximciuc s-a născut la 14 martie 1929 la Vadul Roșu, Soroca (azi Republica Moldova) și a învățat tainele meseriei de actor de la mari artiști și profesori: Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion.

”Am fost un împătimit, care juca, până la disperare, rol după rol. Am avut roluri dintre cele mai variate, de la comedie până la dramă. Am avut parte de parteneri iluștri, de la care am ‘furat’ meserie cât am putut”, mărturisea actorul intr-un interviu.

Dotat cu un fizic atrăgător, cu darul de a desena, dar având și reale însușiri pentru scenă, a dat examen la două facultăți: Institutul de Arte Plastice și cel de Artă Cinematografică, reușind la ambele. Însă a ales teatrul, absolvind Institutul în 1952.

”Când am venit la București, ‘înarmat’ cu sfatul celor mai iubiți profesori ai mei — profesorul de română, care mi-a spus ‘Să dai la actorie!’, și profesorul de desen: ‘Să dai la arte plastice!’ — i-am ascultat și… am dat la amândouă institutele. Am urmat cursurile de pregătire la amândouă, am dat examen de admitere la amândouă, am luat intrarea la amândouă… Dar am ales Teatrul”, spunea Iurie Darie într-un interviu.

A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și, apoi, a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Un moment important din cariera sa a fost perioada ”Teatrului de Comedie”, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să aducă faima acelui teatru. A jucat în spectacole de referință: ”Troilus și Cressida”, ”Umbra” și multe altele.

Înainte de 1989 era extrem de cunoscut și prin intermediul televiziunii, unde s-a remarcat în emisiunile pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini, alături de o micuță co-prezentatoare, Mihaela Istrate.

După 1990, a jucat în ”Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), ”Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).

A interpretat roluri principale în filme, precum: ”Băieții noștri” (1959), ”Vacanță la mare” (1962), ”Dragoste la zero grade” (1964), ”B.D. intră în acțiune” (1970), ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), ”Frații Jderi” (1974), ”Ringul” (1983), ”O zi la București” (1986), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), ”Zâmbet de soare” (1987), ”Oglinda” (1993), ”Punctul zero” (1995).

De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii ”Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău în ”Tata” (stagiunea 1999-2000).

Actorul Iurie Darie a fost decorat de președintele României, la 30 mai 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În mai 2009, lui Iurie Darie i-a fost decernat premiul de excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Românești — festCO, iar în martie 2012, a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

La 1 iunie 2012, în semn de respect și apreciere pentru întreaga activitate, actorul Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităților — Walk of Fame, din Piața Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum și ”Placheta Bucureștiului” din partea primarului general Sorin Oprescu.

Iurie Darie a fost căsătorit cu actrița Consuela Roșu, având împreună un băiat Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959, care a moștenit talentul părinților săi. În 2002, regizorul Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

După moartea prematură a Consuelei, Iurie s-a îndrăgostit de colega sa, actrița Anca Pandrea, alături de care a trăit o poveste de dragoste ce a durat peste 20 de ani, culminând cu o cerere în căsătorie în cadrul unei emisiuni de divertisment. Alături de partenera sa de viață a filmat în anul 2004 în serialul de Televiziune „Numai iubirea”.

Îndrăgitul actor, care s-a stins din viață la 9 noiembrie 2012, niciodată nu a luat în seamă trecerea timpului. În urmă cu câțiva ani, întrebat ce înseamnă vârsta pentru el, spunea: ”Înseamnă o bucurie. O mare bucurie. Bucuria unui om care se simte cu misiunea împlinită”.

El adăuga, într-un interviu despre viață și profesie, că are „o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului”.

”Viața mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesională este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului”, mai spunea Iurie Darie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.