AI NOȘTRI CA BRAZII: Tudor Vornicu, un perfecționist care credea în ”munca încăpățânată”

                                Lucia Radu şi Tudor Vornicu

A lăsat o amprentă unică în istoria Televiziunii Române. Personalitatea lui Tudor Vornicu – de la a cărui dispariție s-au împlinit recent, la 2 aprilie 2018, 29 de ani- a cucerit și a strălucit într-o vreme în care emisiunile sale aduceau în casele oamenilor, prin intermediul micului ecran, calitatea.

Gazetarul și realizatorul TV Tudor Vornicu s-a născut la 29 ianuarie 1926, în localitatea Anghelești, județul Vrancea. Despre originile sale povestește chiar Tudor Vornicu, în preludiul unei cărți care, din păcate n-a mai fost terminată.

”Personajul trebuie descifrat… Poate ar fi de folos o succintă biografie, care ne-ar duce mai întâi pe meleagurile Vrancei, la Anghelești, într-un conac construit pe la 1900 de un bunic italian, Guido Gianetti, descendent al unei familii nobile din Piemont, de profesie inginer topograf, dar care făcuse câte puțin din toate: medicină, drept, antropologie. Mare pasionat de vânătoare, italianul ajunge printr-un context de împrejurări în România și se decide să se stabilească împreună cu soția, Louise, la Anghelești, în cotul Carpaților, pentru a administra domeniile Mavrocordaților. Peste cam 20 de ani, fiica ce a mare a inginerului Gianetti — Sylvana — se îndrăgostește de învățătorul din sat, Nicolae Vornicu (și el un vânător pasionat), cu care se va căsători în 1925. Peste un an, la 29 ianuarie, vede lumina zilei Tudor, primul din cei trei fii ai Vornicilor.

Curând, însă, în 1930, familia va fi nevoită să se strămute în Delta Dunării, într-un fantastic periplu de viață, cauzat de destituirea lui Nicolae Vornicu din învățământ. (…) Micul Tudor va trebui să schimbe des școala: Galați, Tulcea, București, la licee de renume. Bacalaureatul îl absolvă în 1945, la Liceul ‘Gh. Șincai’ din Capitală, al 12-lea din 130 de candidați reușiți. Deși admis la două facultăți (Academia Comercială și Facultatea de Filozofie), tânărul de 20 de ani nu le va urma cursurile decât un an, preferând să se dedice sportului mai întâi ca practicant profesionist, apoi ca ziarist. Face ski de performanță, atletism-garduri, tenis, dar mai ales rugby, pe care-l practică la ‘Armata Pandurul”’, scria Tudor Vornicu, în 1981.

Și-a început cariera de jurnalist în 1948, când a început colaborarea la ziarul Sportul Românesc și la emisiunile sportive ale Radiodifuziunii Române. În 1953 a început să scrie la revista Stadion, iar în 1955 a devenit corespondentul Agerpres la Paris, oraș din care a transmis mai multe meciuri de rugby. În 1960, a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Roma, alături de delegația României. Întors în țară, a editat împreună cu Radu Urziceanu volumul ”Jocurile Olimpice de la Roma”.

Anii petrecuți la Paris l-au molipsit de microbul televiziunii, avându-l ca model pe Leon Zitrone (”unul dintre uriașii Televiziunii Franceze timp de decenii la rând”).

”Fiecare călătorie te îmbogățește omenește, sufletește. Din călătoriile pe care le-am făcut, valiza cea mai bogată a fost cea conținând impresiile produse de oamenii pe care i-am întâlnit. L-am cunoscut, de exemplu, pe Hemingway, care mi-a mărturisit că unul din marile lui regrete rămâne acela că n-a venit să vâneze în Delta Dunării, pe Belmondo, pe Juliette Greco, pe Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, pe regizorul Paolo Bertolucci și alții… mulți alții”, spunea Tudor Vornicu, în 1988, într-un ”Interviu în dublu sens”.

În 1964, a început colaborarea cu Televiziunea Română, unde a deținut, pe rând, mai multe funcții: șef la redacția Actualități, redactor-șef la redacția emisiunilor culturale, director de programe, director adjunct al TVR. A realizat mai emisiuni de divertisment, magazine culturale și programe de tip varieteu. A fost și director coordonator la realizarea Festivalului Cerbul de Aur. Printre emisiunile realizate la TVR se numără: ”Parada duetelor”, ”Cum vă place?”, ”Metamorfoze”, ”Gala Desenului Animat”, ”Contrapunct”, ”Punct”, ”Post Meridian”, ”Album duminical”, ”Fotograme din realitate”, ”Mozaic duminical”, ”Studio N”, ”De la A la… Infinit”.

”În televiziune am venit când ea de abia demarase.(…) Am acumulat, odată cu trecerea anilor, multă experiență. Eu cred mai puțin în talent și foarte mult în munca încăpățânată, în orele petrecute în studio, la masa de montaj”, spunea realizatorul tv, într-un interviu. ”Televiziunea e mai mult decât orice o treabă de echipă, fără de care nu se face nimic. Lucrez de multă vreme cu Cristian Țopescu, Octavian Sava, Dan Mihăiescu, Sanda Balaban, Ileana Vlad, Grigore Pop, Aurora Andronache, cu operatori, montori, scenografi, mereu aceiași, oameni căliți, care fac treaba asta istovitoare cu pasiune”, adăuga el.

A transmis în direct la televiziune unul dintre cele mai importante evenimente — primul pas al omului pe Lună, în 20 iulie 1969, moment pe care l-a transmis cu Andrei Bacalu și Ion Petru alături. A realizat interviuri memorabile cu personalități importante ale vremurilor — de la Charles de Gaulle la Tudor Arghezi, de la G.A.Nasser al Egiptului până la Ion Popescu Gopo, de la împăratul Haile Selassie al Etiopiei la Corneliu Coposu.

Fiica sa, Smaranda Vornicu, spunea, într-un interviu, că tatăl ei era un perfecționist. ”Ambiția lui era să ofere programe digerabile, deși avea resurse limitate, și să creeze echipe de adevărați profesioniști. (..) Se documenta săptămâni în șir înainte de a face un interviu, iar întrebările nu erau niciodată banale. Dialoga la fel de ușor cu personalitățile momentului și cu oamenii simpli. Avea darul de a-i face pe ceilalți să se deschidă, să vorbească relaxați despre lucruri personale”, spune Smaranda Vornicu în interviu.

În 1978 a primit Marele premiu ”Antena de chihlimbar” la Festivalul Internațional de Programe Muzicale de la Sopot pentru ”Ocolul lumii în 20 de melodii”, iar în 1988 i-a fost decernat Premiul special al juriului ACIN pentru întreaga activitate și pentru contribuția deosebită adusă la crearea unei școli a documentarului românesc de televiziune.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.