Alburnus Maior acuză: Pungești și Roșia Montană, sub asediul autorităților române!

Ieri, în Senat s-a dezbătut şi s-a votat în regim de urgenţă propunerea cu modificările cerute de Guvern la actuala Lege a Minelor. Propunerea L 304/2013 a fost respinsă de Senat în lipsa numărului de voturi necesare. Legea a fost transmisă însă către Camera Deputaţilor care este în acest caz forul decizional. Este foarte probabil ca această lege să fie supusă votului, la presiunea grupărilor politice servile intereselor companiilor de minerit, în perioada sărbătorilor de iarnă. Cea mai recentă iniţiativă legislativă de favorizare a companiilor miniere a avut loc pe fondul evacuării în forţă a taberei de rezistenţă din satul Pungeşti, acolo unde localnicii se opun extragerrii gazului de şist prin fracturare hidraulică.

 

La doar o zi după ce toţi românii au sărbătorit Marea Unire, subjugarea gravă faţă de interesele companiilor străine a ieşit la iveală în cazul unei mari părţi a oamenilor politici români şi a unor instituţii precum Jandarmeria. Legea respinsă ieri de Senat din lipsă de cvorum, a fost totuşi votată pozitiv de 85 de senatori ce au fost de acord cu subminarea interesului legitim naţional în faţa celui financiar străin. Distribuţia voturilor pozitive arată că membrii PSD şi PNL au votat aproape uniform în favoarea acestei legi.

 

Prevederile legii[1] votate ieri de senat includ modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrările operatorilor minieri privaţi ar fi declarate de utilitate publică şi li s-ar permite să exproprieze cetăţeni români de bunuri imobile legal dobândite. Dacă această lege va pargurge cu succes toate etapele şi va fi adoptată, va permite unor companii ce prospectează sau extrag resurse minerale să obţină în timp record orice teren vizat. Legea face referire la resurse precum: aur, argint, cărbune, roci de construcţie, nisipuri, roci ornamentale, dar şi gaze, inclusiv de şist.

 

În cursul dimineţii de luni, la ora 4 a.m., localnicii din Pungeşti, reuniţi pentru a se opune instalării sondei Chevron şi creării unui precedent deosebit de periculos pentru România, au fost atacaţi cu brutalitate de forţele de ordine ale Jandarmeriei române. Sub pretextul “restabilirii ordinii” jandarmii au comis abuzuri ce au avut ca rezultat spitalizarea mai multor persoane. Intervenţia acestei divizii a forţelor armate româneşti a fost determinată de sprijinul nelegitim acordat de premierul Victor Ponta companiei americane Chevron. La ordinele înalţilor oficiali români, jandarmii au funcţionat în acest caz ca trupe de mercenari punându-şi gratuit la dispoziţia companiilor private serviciile de uz al violenţei. La doar o zi de la iniţiere, peste 12000 de persoane au semnat petiţia[2] internaţională Avaaz care solicită organismelor europene şi organizaţiilor pentru respectarea drepturilor omului o poziţie fermă pentru condamnarea abuzurilor forţelor de ordine româneşti.

 

“Deciziile se iau politic, degeaba avem foruri legislative în care să se dezbată propunerile. Legea respinsă ieri a avut soarta hotărâtă în nişte birouri în care, în spatele uşilor închise, câţiva politicieni au decis ca pentru cine ştie ce motiv să dea o lege prin care românii să rămână fără case. Mare parte dintre restul politicienilor s-au conformat ca nişte oi, la fel cum cutezătorii jandarmi s-au comportat la Pungeşti ca nişte berbeci trimişi să împungă cetăţeni români ce îşi apără sursele de apă împotriva poluării” a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.[1]   http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/alert-guvernul-aduce-din-nou-cianura-n-parlament

[2]       https://secure.avaaz.org/en/petition/All_humanrigts_NGOs_that_can_monitor_and_act_NOW_on_this_attack_Save_the_village_of_Pungesti_Romania_from_fracking_and_a/edit/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.