Alegeri în Germania: Merkel învinge, neconvingător însă. Scenarii post-electorale vehiculate

Aproape 62 de milioane de germani au votat duminică în cadrul unui scrutin ale cărui rezultate ar putea deschide calea spre diverse scenarii post-electorale. Deși partidul Angelei Merkel, CDU (creștin-democrat), împreună cu aliatul său bavarez CSU (creștin-social), este creditat de toate sondajele cu aproximativ 40 la sută din voturi, iar o Coaliție fără Merkel cancelar pentru a treia oară este greu de conceput în momentul de față (nu imposibil!), necunoscutele rămân numeroase.
Aceasta pentru că nu se știe dacă aliații tradiționali ai CDU-CSU, liberalii din FDP, vor intra sau nu în Parlament: ei oscilează în sondaje în jurul pragului de 5 la sută. Din această cauză, în ultima săptămână de campanie, reprezentanții FDP au încercat să convingă o parte din votanții CDU să-i aleagă pe ei (așa numitul „vot util”), pentru a-i ajuta să intre în Parlament și să o susțină în continuare pe Angela Merkel; CDU n-a „gustat” foarte mult gestul aliaților, arătând că liberalii ar trebui să se concentreze pe convingerea nehotărâților și nu pe atragerea electoratul creștin-democrat.
În jurul aceluiași prag de 5 la sută oscilează și partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD), care în anumite condiții ar putea ajunge la putere într-o Coaliție care s-o susțină pe Merkel. Acest lucru ar avea consecințe serioase pe plan european.
În schimb, opoziția tradițională, social-democrații grupați în SPD se află la 26-27 la sută în opțiunile de vot, la distanță mare de CDU-CSU, dar totuși cu șanse de a reveni în Guvern. Se vehiculează destul de intens ideea că dacă CDU nu va putea face majoritate cu FPD, va încerca din nou să formeze o „mare Coaliție” cu SPD, așa cum s-a întâmplat între 2004 și 2008, în timpul primului mandat al lui Merkel. Aliații obișnuiți ai social-democraților, Verzii, sunt cotați cu aproximativ 10 procente în sondaje, iar o alianță de stânga SPD-Verzi e aproape imposibilă. O Coaliție stângistă ar avea șanse doar dacă ar include și partidul de extremă-stângă Die Linke – urmașul comuniștilor est-germani – cotat cu 8-9 la sută din opțiuni; formațiunea este socotită însă deocamdată nefrecventabilă, iar liderii SPD au anunțat că nu-și doresc o alianță post-electorală cu Die Linke.
În timpul campaniei electorale din Germania s-a vorbit și despre faptul că dacă FDP nu va intra în Parlament, CDU ar explora și varianta cooptării Verzilor (Merkel a luat mai multe măsuri cu iz ecologist, cum sunt cele legate de închiderea centralelor nucleare), așa încât nici această posibilitate nu trebuie ignorată total.

EXIT POLL: Angela Merkel , din nou câştigătoare

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut, duminică, un triumf personal în alegerile legislative, partidul său conservator câştigând peste 42 la sută din voturi, dar ea ar urma să guverneze cu opoziţia, aliatul său liberal neintrând în Bundestag, potrivit estimărilor televiziunilor.

FDP, aliatul liberal al partidului conservator CDU, nu ar fi reuşit să întrunească 5 la sută din voturi pentru a putea intra în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), o premieră în istoria Germaniei federale, în timp ce social-democraţii din SPD ar fi obţinut între 26 şi 26,5 la sută din sufragii.

Pentru CDU, acesta este cel mai bun scor obţinut de la Reunificarea Germaniei, în timp ce Merkel este cancelar de două mandate, respectiv de opt ani.

În primele estimări, în timp ce birourile de vot şi-au închis uşile la ora 16.00 GMT (19.00 ora României), partidul antieuro Alternative für Deutschland (AFD) este foarte aproape de a-şi face intrarea în Bundestag, cu 4,8 la sută din voturi, potrivit televiziunii publice ARD.

Verzii germani, care au scăzut în sondaje în ultimele săptămâni, ar fi obţinut un scor departe de aşteptările lor, de 8 la sută, în net recul faţă de recordul înregistrat la alegerile legislative din 2009 (10,7 la sută).

Stânga radicală Die Linke a scăzut, de asemenea, ajungând la 8 la sută, în timp ce în 2009 totalizase 11,9 la sută din voturi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.