O nouă seară de demonstrații anti-Roșia Montană

Foto: Liviu Florin ALBEI

O nouă demonstrație împotriva proiectului minier de la Roșia Montană este programată duminică seară în Piața Universității din București, iar dacă se va respecta tipicul ultimelor duminici, vor fi din nou mii de oameni care vor manifesta. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști, cântărețul Tudor Chirilă, și-a anunțat și el participarea. „Am hotărât să merg astăzi la protestele din Piața Universității. Ne vedem acolo!”, a scris Chirilă pe contul său de Facebook. Ca element de noutate, duminică se vor alătura protestelor și studenții mediciniști, care vor veni în halat alb. Iată anunțul postat de aceștia pe Facebook: „Studenții mediciniști se alătură protestatarilor și spun NU exploatării de la Roșia Montană! Ținuta simbolică ce poate fi adusă: halat alb, stetoscop. Este indicat ca fiecare să cheme cât mai multe persoane. Protest non-violent”. Pe de altă parte, revendicările protestarilor au fost conturate în patru puncte, publicate și ele pe Facebook. Între aceste puncte se numără și demisia premierului Victor Ponta și a mai multor miniștri. Iată-le:
1) Parlamentari, spuneți „NU” proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi interziceți mineritul pe bază de cianură în România.
2) Guvernanți, respingeți urgent acordul de mediu.
3) Victor Ponta, Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și Gheorghe Duțu – asumați-vă răspunderea și demisionați. Vrem să fiți și anchetați.
4) Ministerul Culturii – cereți ca Roșia Montană să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO.
Manifestația de duminică din București va fi însoțită de mai multe manifestații în alte orașe ale țării și vine după ce sâmbătă seară, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, tot în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Proteste LIVE

Declaratiile parlamentarului PNL de Arad-Mihaita Calimente:

„Probabil s-ar fi ajuns la proteste, dar eu i-am urmarit foarte atent pe protestatari si, pe ceea ce spun ei, nu pot sa iau niciun fel de hotarare. Ei n-au niciun argument tehnico-economic, vorbesc numai in slogane si lozinci: „Nu ne vindem tara”, „aurul sa ramana acolo”, cu nu stiu ce turisti care nu exista, cu presupunerea ca acolo va ramane un dezastru ecologic. Romania trebuie sa mearga inainte – ii putem concura pe cei de la Philips, de la Samsung, de la Renault? Asta e ce are tara asta, bogatiile subsolului, care trebuie puse in valoare. Cu „Fan Fest”, cu parul legat in coada de cal – l-am avut si eu, dar acum 40 de ani – nu rezolvam problemele oamenilor, care au nevoie de paine, de bani sa-si trimita copiii la scoala, de crestere economica.

Aceasta tara nu poate fi ingropata de 2.000 de oameni care bat cu sticlele de plastic in asfalt ca vor face ei Fan Fest sau se imbraca in costum popular si aduc 3 mioare ca sa vina turisti aratandu-le cat e de frumoasa Romania.

Eu spun ca banii domnului Soros nu au miros.

Intr-o discutie pe un post de televiziune, l-am auzit pe directorul de acolo (de la RMGC-n.red) spunand ca ei, cand vor pleca, zona va ramane impadurita, ca din lacul de decantare s-ar putea bea apa. Daca astea vor fi cuprinsa in contract, va exista si o garantie pentru aceasta executie, lucrurile sunt ok.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.