Alegeri Marea Britanie: Ultima zi a unei campanii excepționale

Premierul britanic Theresa May și adversarul ei, Jeremy Corbyn, și-au susținut miercuri ultimele mitinguri dintr-o campanie electorală excepțională marcată de atentate jihadiste, cu o zi înainte de legislativele al căror rezultat este tot mai incert, relatează agențiile AFP și EFE.

Problemele de securitate s-au impus în centrul campaniei, în urma celor trei atentate revendicate de gruparea Statul Islamic, atentate care au lovit Marea Britanie în mai puțin de trei luni, în 22 martie și 3 iunie la Londra, precum și în 22 mai la Manchester.

În ultima zi a campaniei, șefa guvernului a participat la două reuniuni, una în mijlocul zilei, în estul țării, alta la începutul serii, în centrul Angliei. La primul eveniment, desfășurat la Norwich, ea a promis ‘un leadership puternic și stabil pentru a obține cel mai bun acord’ pentru Marea Britanie la negocierile privind Brexitul.

Întrebată dacă ar accepta un al doilea referendum privind independența Scoției, cerut de premierul acesteia, Nicola Sturgeon, Theresa May a răspuns că Partidul Conservator pe care-l conduce ‘este singurul care se opune altor referendumuri’, făcând astfel aluzie și la ideea pe care o dezaprobă privind un nou referendum pe tema Brexitului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a avut la rândul său o zi-maraton, cu nu mai puțin de cinci evenimente de campanie în programul său, la Glasgow, în Scoția, la începutul dimineții, apoi în suburbia orașului Liverpool, înainte de a ajunge seara la Londra.

El speră să concretizeze la urne buna dinamică pe care o cunoaște partidul său, care a depășit progresiv rămânerea în urmă în sondaje față de conservatori. Astfel, distanța de peste 20 de puncte care separa cele două formațiuni atunci când Theresa May a convocat alegerile în aprilie s-a redus până la punctul în care, cu o zi înainte de scrutin, laburiștii le suflă în ceafă conservatorilor.

Laburiștii au insistat în toată campania electorală pe promisiuni sociale. ‘Această generație a fost păgubită de austeritatea provocată de criza bancară (din anul 2008). Manifestul nostru oferă ceva foarte diferit pentru viitor’, a spus Corbyn la un eveniment electoral desfășurat în Țara Galilor.

În acest duel la distanță, cei doi lideri și-au accentuat atacurile și în intervențiile lor de marți. Jeremy Corbyn a acuzat-o pe Theresa May că, pe vremea când era ministru de interne, a redus efectivele poliției și că acum menține securitatea în țară ‘cu bani puțini’, el promițând angajarea a 10.000 de noi polițiști și a 1.000 de agenți suplimentari pentru serviciile de informații.

La rândul ei, șefa guvernului de la Londra și-a înăsprit discursul și a declarat că ar putea restrânge anumite drepturi fundamentale pentru a reduce libertatea de circulație pentru persoanele suspectate de activitate teroristă și pentru a facilita expulzarea lor de pe teritoriul britanic.

Analiștii estimează ca fiind foarte dificil să se estimeze repercusiunile atentatelor asupra rezultatului scrutinului din Marea Britanie. Eric Kaufmann, profesor de științe politice de la Universitatea din Londra, a explicat pentru AFP că aceste evenimente ‘au tendința să-i întărească pe alegători în convingerile lor’, chiar dacă Tories (conservatorii) sunt considerați având poziții ‘mai solide’ în probleme de securitate.

Însă conservatorii aflați la putere sunt ținta a numeroase critici pentru că nu au putut împiedica aceste atacuri, în timp ce doi din trei atacatori erau cunoscuți serviciilor de securitate. Unul dintre ei chiar a apărut într-un documentar la postul național, în 2016.

Atentatele au împins pe planul doi Brexitul, subiect ce a dominat inițial campania. De fapt, tocmai în perspectiva negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE Theresa May a convocat aceste alegeri legislative anticipate, cu trei ani înainte de data prevăzută.

Ea speră să întărească majoritatea sa parlamentară și să aibă mâinile dezlegate în momentul demarării negocierilor cu Brexelles-ul asupra ieșirii din UE.

Conservatorii speră să recupereze maximul de voturi de la partidul eurofob Ukip, a treia forță politică a țării în 2015, însă în plin declin după plecarea carismaticului său lider Nigel Farage.

Naționaliștii scoțieni conduși de Nicola Sturgeon, care dețin 56 din cele 59 de mandate alocate Scoției în legislativul de la Londra, speră măcar să-și păstreze aceste poziții pentru a continua să promoveze ideea unui nou referendum pentru independență.

Iar Partidul Liberal-Democrat, ferm eurofil, speră să-și amelioreze scorul slab, de nouă deputați, însă fără să fi reușit vreodată să se impună cu discursul anti-Brexit în timpul campaniei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.