Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ziua mondială a oceanelor

Publicat: joi, 08 iunie 2017

Ziua mondială a oceanelor, sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele lumii în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane. De asemenea, are rolul de a mobiliza și de a uni populația globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.

Această zi a fost inițiată la 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie. Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetare, și totodată, legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Tema pentru 2017 este ”Our oceans, our future” (Oceanele noastre, viitorul nostru) potrivit www.un.org. Oceanele acoperă aproximativ două treimi din suprafața Pământului și sunt fundamentul vieții pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul Pământ, indiferent unde locuiesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană și nutrienți și reglează clima. Acestea sunt importante din punct de vedere economic în special pentru țările care se bazează pe turism și pescuit și totodată servesc comerțului internațional.

Din păcate, presiunile umane, inclusiv pescuitul excesiv, ilegal, nedeclarat și nereglementat, pescuitul distructiv, precum și practicile nesustenabile de acvacultură, poluarea marină, distrugerea habitatelor, speciile străine, schimbările climatice și acidificarea oceanelor au un impact negativ semnificativ asupra oceanelor și mărilor lumii. Pacea și securitatea sunt, de asemenea, esențiale pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile care pot fi obținute din oceane și pentru dezvoltarea lor durabilă. În scopul de a asigura sănătatea și siguranța comunităților noastre și a generațiilor viitoare este imperativ să ne asumăm responsabilitatea de a avea grijă de ocean, deoarece el la rândul său are grijă de noi.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81665

Publicat de la data iun. 8 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

20 martie 2019, 16:31
 

ENE
Predominant înnourat
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:19
Apus: 18:27
Prognoza 21 martie 2019
Zi
 

NNE
Predominant înnourat
15°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VNV
Senin
4°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 195.417 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team