Ziua mondială a oceanelor

Ziua mondială a oceanelor, sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele lumii în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane. De asemenea, are rolul de a mobiliza și de a uni populația globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.

Această zi a fost inițiată la 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie. Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetare, și totodată, legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Tema pentru 2017 este ”Our oceans, our future” (Oceanele noastre, viitorul nostru) potrivit www.un.org. Oceanele acoperă aproximativ două treimi din suprafața Pământului și sunt fundamentul vieții pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul Pământ, indiferent unde locuiesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană și nutrienți și reglează clima. Acestea sunt importante din punct de vedere economic în special pentru țările care se bazează pe turism și pescuit și totodată servesc comerțului internațional.

Din păcate, presiunile umane, inclusiv pescuitul excesiv, ilegal, nedeclarat și nereglementat, pescuitul distructiv, precum și practicile nesustenabile de acvacultură, poluarea marină, distrugerea habitatelor, speciile străine, schimbările climatice și acidificarea oceanelor au un impact negativ semnificativ asupra oceanelor și mărilor lumii. Pacea și securitatea sunt, de asemenea, esențiale pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile care pot fi obținute din oceane și pentru dezvoltarea lor durabilă. În scopul de a asigura sănătatea și siguranța comunităților noastre și a generațiilor viitoare este imperativ să ne asumăm responsabilitatea de a avea grijă de ocean, deoarece el la rândul său are grijă de noi.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.