Alegerile parlamentare din România în plină Pandemie de COVID-19

S-au sfârşit şi alegerile parlamentare din 06 decembrie 2020 înfăptuite de altfel, cu un specific aparte, atâta timp cât, aceastea s-au desfăşurat în plină criză sanitară, determinată de pandemia de COVID-19.

Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, a cărui Preşedinte Fondator sunt, eu autorul acestui articol, a monitorizat aceste alegeri prin observatorii OADO, acceptaţi, în urma acreditării nr. 28091/21.11.2020 de către Autoritatea Electorală Permanentă, cu reprezentanţi în întreaga ţară şi în străinătate, în ţările unde MAE, a organizat secţii de votare.

Au fost înscrişi pe listele electorale un număr de 18.191.396 de cetăţeni români cu drept de vot. S-au deschis circa 19.000 de secţii de votare, dintre care 1200, numai, în Bucureşti, pentru algerea a 136 de senatori şi 329 de deputaţi.

Participarea la vot, a fost una foarte slabă determinată şi de atmosfera deosebit de alarmantă, creată de organele sanitare, responsabile de epidemia de COVID-19. De altfel, toate secţiile de votare, au fost dotate cu necesarul minim de dezinfecţie, şi desigur prin, obligarea purtărilor măştii. Prezenţa la vot a fost de fapt cea mai mică, din ultimii 30 de ani cu un procent de 31,84%, din numărul electorilor.

În general, votarea s-a desfăşurat, în condiţii oarecum civilizate, identificându-se doar un număr de numai 17 sesizări ale unor posibile incidente electorale.

Ce mai, suntem un popor cuminte şi obedient, care uşor de tot poate fi manipulat, manevrat şi minţit. Dar hai să vedem cu ce fel de contravenţi şi infracţiuni ne-am confruntat, în aceste alegeri, parlamentare.

De  fapt, cele 17 sesizări, se refereau la lipsa unor ştampile sau la sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze. Cu mici incidente, alegerile s-au încadrat în limita normalităţii. Am avut, totuşi, un bătrân care a murit în faţa unei secţii de votare care, din oraşul Curtea de Argeş şi o secţie de votare a fost închisă din cauza a 2 cazuri de COVID-19 în persoana, a unui vicepreşedinte şi a unui membru din comisia electorală. Un bărbat din Vâlcea care a făcut scandal după ce a venit la vot, fără mască, a fost amendat la secţia de poliţie cu 3500 de lei.

Procesul de votare a fost întrerupt în comuna Schit, Jud. Olt, ca urmare a opririi furnizării de curent electric. S-a dat o amendă în valoare de 500 de lei pentru apelare abuzivă la numărul unic 112.

S-au întocmit, dosare penale pentru distrugerea în comuna Călăraşi, Jud. Botoşani, unde în ţeava de eşapamennt a unei maşini, au fost puse substanţe incendiare. A fost de asemenea făcut dosar penal pentru infracţiunea de fraudă electorală în comuna Cristeşti unde o persoană a votat de 2 ori, în doua secţii diferite şi s-a mai făcut un alt dosar penal pentru fals şi uz de fals. Toate astea s-au întâmplat în acelaşi judeţ, sus menţionat.

Toţi politicienii, reprezentanţi ai principalelor partide politice, de dreapta şi de stânga, dar şi Preşedintele ţării, au dat declaraţii cu iz electoral, în faţa camerelor de luat vederi, imedita după ce şi-au depus votul. De exemplu, PNL – la unison a chemat votanţii să-i voteze pe ei, pentru, dezvoltarea României. În timp ce PSD –  a invitat susţinătorii, şi nu numai, să vină la vot şi să voteze pentru schimbare.

Rezultatul alegerilor, a fost unul mai mult decât neaşteptat şi a dat un gust amar Partidului Naţional Liberar dar şi USR-  Plus, care în mod neaşteptat au fost devansate de PSD, actualul câştigător de altfel. Partidul lui Victor Ponta Pro România şi al lui Călin Popescu Tăriceanu- ALDE, nu au reuşit să facă pragul de 5% pentru a intra in parlament.

Şi curiozitate maximă, partidul condamnatului pentru infracţiunea de poliţie politică, un fost preşedinte, Băsescu, nu a mai intrat în parlament, fără să-i mai ciuiruiască, pe adversari săi, aşa cum o făcea cu ani în urmă, la alegerile pentru Preşedinte.

Se pare că prietenii lui din servicii nu i-au mai acordă nici un credit, chiar dacă din punct de vedere vocal, de mult timp încoace, ne-a plictisit cu declaraţiile lui sforâitoare, lipsite de conţinut serios, dar de cele mai multe ori, pline de minciuni şi perversităţi. Adio şi rămâi cum am stabilit, pe dinafară !!!

În schimb a intrat în parlament ca deobicei UDMR şi un partid antisistem AUR (Alianţa pentru Unirea României), nou creat şi pentru prima oară participant la nişte alegeri, oricare au fost ele.

Este de sorginte u partid, gurile rele, vorbesc de un partid, extremist de dreapta, care nu-şi doreşte niciun fel de alianţă. Practic, în procente, după algerile din 6 decembrie 2020, partidele stau în următoarea ordine: PSD- 30%, PNL- 25%, USR- PLUS- 15%, AUR- 9,5% şi UDMR- 6,5%.

Actualmente, în viaţa politică românească am mai avut, o surpriză, un Premier, Ludovic Orban, care şi-a depus mandatul la sfârşitul zilei de 07 Decembrie 2020.

Aşteptăm cu interes un nou executiv, un nou Premier şi noi politici guvernamentale care să mai facă şi bine acestui popor, în locul unor minciuni frustrante şi a unor promisiuni neacoperitoare.

Şi ca să închei această sinteză, într-o manieră de glumă, a alegerilor general din 06 Decembrie 2020, aş spune că naţiunea română, împreună cu etnia maghiară, din 4 în 4 ani facem alegeri să vedem cu cine face guverne UDMR.

 

  Preşedinte Fondator OADO-

Prof. Univ. Dr. Florentin SCALEŢCHI

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.