Drepturile fundamentale ale omului pot fi amenințate de Inteligența Artificială – raport agenție UE

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îşi consolideze legislaţia pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor în raport cu inteligenţa artificială, potrivit unui raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene, aflată în Viena.

Inteligenţa Artificială (AI) nu este infailibilă, este produsul oamenilor iar oamenii pot face greşeli. De aceea, oamenii trebuie să fie conştienţi atunci când AI este utilizată, despre modul în care funcţionează şi cum pot fi contestate deciziile automatizate”, susţine directorul FRA, Michael O’Flaherty.

Inteligența artificială poate afecta nu doar intimitatea și datele personale, ci poate duce și la discriminări și în aplicare justiției, iar legislația trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. Oamenii trebuie să poată contesta deciziile AI, iar organizațiile care o folosesc să explice cum o fac.

Trebuie de asemeni evaluate potențialele efecte negative ale utilizării AI înainte de a o folosi.

Circa 42% din companiile europene au recurs la AI, cele mai multe în Cehia (61%), dar și Bulgaria (54%) şi Lituania (54%) sunt ţările unde recursul la AI este cel mai răspândit. Numărul companiilor care folosesc AI este de asemenea mare și în România, cele mai multe fiind firme de soft.

Mai mult: Curs de Guvernare

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.