Alertă: Pată de petrol de peste 5 kmp pe litoralul ucrainean

O pată de petrol ce însumează peste 5,2 kilometri pătraţi se extinde pe litoralul regiunii ucrainene Odesa, la Marea Neagră, spre România, a informat joi Serviciul de Inspecţie Ecologică din Ucraina, potrivit EFE.

‘Petele şi pelicula de petrol (…) se extind în direcţia României sub forma unui triunghi de 5,28 kilometri pătraţi’, se afirmă într-un comunicat al Serviciului de Inspecţie Ecologică, citat de agenţiile locale.

Cele două porturi maritime mai apropiate nu dispun nici de ambarcaţiuni, nici de personal pentru a curăţa apele sau pentru a controla extinderea petei.

Poluarea litoralului s-a produs după scufundarea la 6 martie a cargoului moldovenesc ‘Nikolai Bauman’, din care s-au scurs în mare produse petroliere în urma naufragiului.

Ambarcaţiunea, încărcată cu 2.700 de tone de ipsos, efectua o cursă între Turcia şi oraşul ucrainean Herson. Ea a început să ia apă printr-o spărtură la proră care a provocat inundarea aproape imediată a compartimentelor din faţă ale cargoului.

Cei unsprezece membri ai echipajului au fost salvaţi, însă ambarcaţiunea s-a scufundat la o adâncime de 18 metri. Toată încărcătura şi o parte din combustibil au ajuns în apă.

Ecologiştii au avertizat că şi ipsosul poate fi deosebit de dăunător pentru biodiversitatea zonei.

Sursa: Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.