Alte romane celebre cenzurate în „noul val” antirasist

O şcoală de top din Edinburgh va elimina din programă romane precum „To Kill A Mockingbird/ Să ucizi o pasăre cântătoare”, scris de Harper Lee, şi „Of Mice and Men/ Oameni și șoareci”, de John Steinbeck, pentru că au o abordare „învechită” privind rasa şi prezintă „motivul salvatorului alb”.

Romanul lui Lee, unul dintre cele mai cunoscute din literature universal, este povestea unui avocat alb care apără în instanță un bărbat de culoare, în ciuda atitudinii brutale și pline de prejudecăți a comunității.

Dar Liceul James Gillespie, din Edinburgh, vrea să renunţe la texte clasice „depăşite”, care vor fi înlocuite cu romane moderne care reprezintă persoane de culoare.

Potrivit Daily Mail, orele de limbă engleză pentru elevii din anul trei vor fi concentrate pe lucrări ca „The Hate U Give” („Ura cu care lovești”), de Angie Thomas.

Romanul „To Kill a Mockingbird” a fost publicat în 1960 și a fost premiat cu Premiul Pulitzer.

Oliver Mundell, din partea conservatorilor scoţieni, este de părere că elevilor nu trebuie să li se interzică accesul la anumite lucrări literare.

Înainte de a impune orice formă de cenzură, ar trebui să avem o dezbatere pertinentă despre care ar trebui să fie politica excluderii anumitor cărţi. Decât să interzicem copiilor accesul la anumite lucrări de literatură, poate ar trebui să le prezentăm subtextul, subliniind cum s-au schimbat vremurile şi ce putem învăţa din ele. Şcolile au responsabilitatea de a educa, nu de a dicta”.

Dar politicul și-a băgat deja coada în această poveste. Ministrul scoţian al Educaţiei, Shirley-Anne Somerville, arată că „realizăm un nou program de educaţie antirasistă în şcoli. Reforma programei şcolare va fi un aspect-cheie al programului, pentru a ne asigura că sistemul nostru de educaţie şi programele noastre încorporează şi promovează anti-rasismul cu fiecare ocazie”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.