Nordul și sudul Europei, în fața unui nou clivaj

Schimbările climatice vor accentua diviziunile dintre nordul şi sudul Europei, detaliază „Politico”. Asupra nordului Europei se vor abate inundaţiile, în timp ce sudul va fi lovit de secetă, caniculă în oraşe şi declinul agriculturii, pe fondul restrângerii întinderilor arabile, căscându-se astfel o prăpastie de-a lungul liniilor de fractură masive apărute deja în cadrul Uniunii Europene.

Potrivit draftului unui raport ONU, dar şi examinării a zeci de studii cu privire la impactul modificărilor climatice la nivel global, se prefigurează un secol cumplit, în care sute de milioane de oameni se vor confrunta cu lipsa apei, zeci de milioane vor fi expuşi foametei, în timp ce populaţiile din preajma Ecuatorului vor experimenta valuri de caniculă insuportabilă.

Ultimele cercetări în domeniul climei au scos la iveală că întreaga Europă va suferi repercusiuni de pe seama încălzirii climatice, riscând să se accentueze diviziunile existente.

Pe măsură ce temperaturile cresc, populaţiile din centrul şi sudul Europei vor avea cel mai mare risc de mortalitate din cauza căldurii accentuate şi, în funcţie de cât de mult vor creşte, în special dacă nivelul de încălzire atinge 3 grade C, cei din nord  vor fi de asemenea afectaţi.

Căldura extremă ar putea ucide 95.000 de europeni anual, de peste 30 de ori media actuală a deceselor cauzate de temperaturile înalte.

Consumul de energie pentru aparatele de condiţionat, deja o sursă de poluare, se va dubla până în 2035 în regiunea mediteraneeană. În sudul Europei se va deschide o nouă prăpastie între cei bogaţi, ce-şi vor permite sistemele de răcire, şi cei ce nu vor avea mijloace să o facă.

„Cea mai mare provocare pentru coeziunea Uniunii Europene”

Nordul va deveni mai fertil, cu ierni mai calde, sezoane de cultivare mai lungi şi mai multă ploaie, care va produce cantităţi mai mari de hrană, în timp ce sudul va fi lovit de perioade extinse de secetă şi va deveni mai sărac.

În sudul Europei, se arată în draftul analizei de peste 4.200 de pagini, peste o treime din populaţie va avea mai puţine resurse de apă decât necesarul.

La o creştere a temperaturilor cu trei grade Celsius, regiunile afectate de secetă din Europa se vor dubla – în zonele din vecinătatea regiunii mediteraneene, proporţia pământurilor arabile afectate de secetă se va mări până la aproape 50%.

Încă de pe acum, cu un nivel de încălzire climatică în parametri – 1,5 grade – culturile de porumb din cea mai mare parte a Spaniei, Franţei, Italiei şi zonei balcanice nu pot fi menţinute decât cu ajutorul irigaţiilor, care însă nu vor mai fi sustenabile pe fondul penuriei de apă din zona mediteraneeană. Fermierii din Irlanda, Danemarca şi Olanda vor încasa grosul câștigurilor, în timp ce în sud, agricultura va fi muribundă, arată „Politico”.

La o temperatură medie de 2 grade peste nivelurile preindustriale, nordul va suporta anumite daune, dar pentru sud, care se luptă deja cu limitele unor datorii enorme, fără precedent, va fi o frână economică permanentă. Desmond Dinan, autorul cărţii „ O Uniune tot mai unită”, consideră că se va exacerba linia de falie nord-sud.

„Asta va fi cea mai mare provocare pentru coeziunea Uniunii Europene pe care am văzut-o, mai amplă decât provocarea economică asociată prăbuşirii financiare din 2008”, punctează și Dara Murphy, fost ministru european pentru Irlanda, în prezent consilier principal la o firmă de consultanţă politică Comisia Europeană nu a reuşit să comunice acest risc într-un mod care să motiveze și reacțiile necesare, este de părere Heather Grabbe, directorul Institutului Open Society European Policy.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.