Ambasadorul Germaniei: Corupţia afectează aderarea la Schengen

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a atras atenţia că în Germania simpla existenţă a unor acuzaţii, duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie a persoanelor aflate în posturi publice, ceea ce nu prea se întâmplă în România.

Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte ţări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante… Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnaţi definitiv. Simpla existenţă a unor asemenea acuzaţii, în Germania duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie”, a declarat Andreas von Mettenheim în emisiunea După 20 de ani de la Pro TV.

Ambasadorul a spus că Romînia nu a îndeplinit toate cerinţele din raportul pe Justiţie al Comisiei Europene.

„Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunţate în raportul Comisiei, şi nu doar la puncte individuale (…) Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputaţi sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu…un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi toţi aşteaptă asta. (…) Toate mijloacele tehnice care vizează securitatea frontierelor pot exista, dar atunci când cineva care stă într-un birou sau chiar la frontier permite intrarea cuiva în spaţiul UE contra unei sume de bani, degeaba ai condiţii tehnice. (…) MCV se referă la lupta împotriva corupţiei în general, peste tot. La autorităţile publice, la frontieră, la justiţie. Nu este vorba însă de a îndeplini toate benchmark-urile MCV. Trebuie constatate progrese suficient de mari pentru a putea continua pe acest parcurs de aderare la spaţiul Schengen. Guvernul federal, dar şi alte ţări europene, nu consideră că s-au făcut aceste progrese. (…) Comisia Europeană este chemată să controleze aceste progrese. În ultimul său raport a concluzionat că există progrese, şi trebuie să spunem asta. Nu este o evoluţie negativă,vă aflaţi pe drumul cel bun, dar progresele nu sunt suficiente. Referitor la Schengen, decizia politică ce urmează să fie luată aparţine statelor membre, care sunt interesate de siguranţa şi securitatea proprie în ceea ce priveşte intrarea frauduloasă a unor persoane pe teritoriul UE”, a mai spus ambasadorul Germaniei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.