Impactul introducerii actelor electronice asupra vieții private

Asociația pentru Libertatea Românilor a inițiat în luna ianuarie mai multe acțiuni de cercetare a impactului introducerii actelor electronice asupra vieții private și libertății de conștiință a cetățenilor României. Aceste acţiuni au loc în condițiile în care implementarea sistemelor electronice sau biometrice ocupă un loc din ce în ce mai important pe agenda instituțiilor statului.

Prezentăm un comunicat de presă al Asociatiei pentru Libertatea Romanilor pe această temă:
„Implementarea sistemelor electroince se referă la :
a) introducerea actelor de identitate electronice prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82 din 18 decembrie 2012, aflată în procedură de urgență pentru aprobare la Parlamentul României
b) introducerea cardului electronic de sănătate, rețetei electronice, dosarului electronic  și  a Sistemului Informatic Unic Integrat( Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate)
c) în viitoarea etapă,  Ministerului Agriculturii are în vedere introducerea cardurilor de acces în piețele agroalimentare, un proiect de OUG fiind postat  deja pe site-ul www.madr.ro.
Acțiunile concrete ale ApLR au vizat:
– reliefarea modului în care implementarea sistemelor electronice în domenii ce țin de viața privată sau de identitatea românilor aduce atingere drepturilor și libertăților cetățenești.
-prezentarea situației existente în celelalte state membre ale Uniunii Europene, inclusiv la nivelul forurilor conducătoare, unde îndoielile asupra sistemului electronic sunt departe de a se fi rispit.
– prezentarea neajunsurilor și deficiențelor proiectelor demarate de către autoritățile publice responsabile din România.
De la demararea acestor acțiuni, Asociația pentru Libertatea Românilor a transmis memorii către Senatul României , către comisiile permanente ale Camerei Deputaților responsabile cu avizarea proiectului de lege privind aprobarea OUG 82/2012,  și a solicitat renunțarea la  introducerea actelor electronice în România. În data de 5 martie, un grup de 5 reprezentanți ai ApLR a fost invitat la lucrările Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor unde au fost susținute cele mai importante puncte ale memoriului  depus în data de 26 februarie la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. Pe această cale dorim să mulțumim membrilor comisiei pentru deschiderea arătată, discuțiile fiind apreciate pozitiv de părțile prezente.
De asemenea, se cuvine a face mențiune deosebită despre votul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale care a votat în unanimitate respingerea OUG nr. 82/2012.
Mulțumim celor 45 de ONG-uri semnatare ale memoriilor inițiate de ApLR  și persoanelor  care  au înțeles să ne susțină activ  în demersurile noastre adresate celor mai înalte foruri ale țării .
În privința cardurilor de sănătate și a întregului proiect de informatizare a sănătății, ApLR a transmis mai multe memorii, propuneri de modificare a Contractului Cadru 2013-2014 și solicitări de informații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății,sindicatelor din sistemul sanitar și Colegiului Medicilor . De asemenea, pe site-ulwww.asociatialibertatearomanilor.ro au fost postate modele tip de refuz a cardurilor de sănătate . Acest program de informatizare a sănătății se desfășoară în contextul în care un studiu al Comisiei Europene arată că peste 74%  dintre europeni consideră că problemele legate de sănătate ca fiind date de natură personală și confidențiale, respectiv în condițiile în care România se află pe locul 7 în lume în privința atacurilor cibernetice .
În vederea conștientizării de către populație a riscurilor la care se expun prin acceptarea cardului electronic de sănătate, prin introducerea programului de informatizare a sănătății și în general prin acceptarea actelor electronice(biometrice), Asociația Dreptate și Adevăr organizează în data de 14 martie 2013 , începând cu ora 12.00 și până la ora 17.00, o acțiune de protest autorizată. Acțiunea va avea loc la Palatul Parlamentului , în alveola de lângă Parcul Izvor. ApLR își cheamă simpatizanții și membrii să popularizeze acest miting și să participe activ alături de toți cei care consideră că datele noastre medicale nu trebuie expuse riscurilor majore reprezentate de atacurile cibernetice și  traficul de organe și nici divulgării lor prin  lărgirea accesului unor persoane necunoscute, altele decât medicul curant, la informațiile medicale și personale  care vor fi, de acum încolo, înregistrate într-o  bază de date  centralizată, anulându-se secretul profesional, confidențialitatea și dreptul la viață intimă și privată a cetățenilor români. Toți cei care consideră  că actele de identitate electronice, pașapoartele biometrice și orice act electronic(cu cip)  le  încalcă drepturile cetățenești, că le invadează intimitatea și viața privată sunt chemați să ni se alăture și să-și exprime dezacordul  pe 14 martie 2013, ora 12.00 la Palatul Parlamentului, în alveola de lângă Parcul Izvor”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.