Amnesty International: Autoritățile americane, vinovate de crime de război

Oficialii americani responsabili de atacurile dronelor ar putea fi judecați pentru crime de război, conform unui raport publicat de organizația Amnesty International, în care sunt prezentate victimele civile ale atacurilor din Pakistan.

Raportul Amnesty International este bazat pe pe anchetele cu privire la nouă din cele 45 de atacuri ale dronelor americane desfășurate în perioada ianuarie 2012 – august 2013 în Waziristanul de Nord, zona în care s-au înregistrat cele mai multe atacuri ale dronelor. Cercetarea este axată pe un anume caz, acela al Mamanei Bibi, o femeie în vârstă de 68 de ani, ucisă de o dronă americană în octombrie 2012 în timp ce culegea legume, împreună cu nepoții săi.

Raportul se intitulează „Oare eu voi urma?”, citând nepoata femeii, în vârstă de opt ani, care se afla lângă aceasta în momentul atacului, dar care, în mod miraculos, a supraviețuit.

Raportul mai povestește și un incident din iulie 2012, când 18 muncitori, printre care unul în vârstă de 14 ani, au fost uciși în satul Zowi Sidgi. Bărbații se adunaseră, după muncă, într-un cort, pentru a se odihni, în momentul în care au fost loviți de o rachetă. A doua rachetă i-a lovit pe cei care veniseră să îi ajute pe muncitori.

„Organizația Amnesty International își exprimă profunda îngrijorare privind aceste atacuri și altele, soldate cu uciderea unor nevinovați, fapte care ar putea constitui execuții fără un procces sau crime de război”, se precizează în raport.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.