Amprenta globală de carbon a turismului este de patru ori mai mare decât se estima

Amprenta globală de carbon a turismului este de patru ori mai mare decât se credea până acum, potrivit unui studiu publicat marţi în Australia, care îi atribuie 8 la sută din emisiile de gaze poluante din întreaga lume, relatează EFE.

Studiul realizat de Universitatea din Sydney cuantifică aportul turismului la emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că acest sector este un poluator mai mare decât industria construcţiilor.

Potrivit studiului, aportul turismului este de între 3,9 şi 4,5 gigatone de CO2, iar creşterea acestui sector a fost mai vertiginoasă decât cea a comerţului internaţional, notează instituţia într-un comunicat.

În total turismul este responsabil de aproape a zecea parte din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume.

„Analiza noastră este prima observaţie mondială asupra adevăratului cost la turismului, inclusiv elementele de consum precum alimentele oferite în restaurante sau suvenirurile”, a declarat autoarea studiului, Arunima Malik.

Studiul publicat de revista ştiinţifică Nature Climate Change a evaluat 189 de ţări, inclusiv SUA, China, Germania şi India, ţările cu cel mai mare aport la aceste emisii poluante.

Micile state insulare atrag de asemenea o cotă disproporţionată de emisii de carbon, comparativ cu populaţia lor redusă şi venirea masivă de turişti străini În ţări ca Maldive, Mauritius, Cipru sau Seychelles, turismul internaţional reprezintă între 30 şi 80 la sută din emisiile naţionale.

Responsabilul acestei cercetări, Manfred Lenzen, a declarat că un factor cheie al amprentei globale de carbon a turismului sunt călătoriile cu avionul, un factor care va lua amploare odată cu creşterea cererii şi ameliorarea tehnologiilor care fac voiajele de lux mai accesibile.

Potrivit evaluării contribuţiei călătoriilor cu avionul la emisiile poluante, aceasta reprezintă 12 la sută din impactul total al turismului, ceea ce echivalează la 0,55 gigatone emisii de CO2.

Coautoarea studiului, Ya-Yen Sun, de la Universitatea din Queensland şi Cheng Kung din Taiwan, a lansat un apel la includerea turismului în planurile privind schimbările climatice şi la aplicarea de taxe pentru călătoriile cu avionul.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.