Analize pertinente: Adevărul, un defect în România
Se consideră că după 1989 a sosit democrația în România. Tot atunci, se spune că presa a devenit liberă, că presiunile din exterior nu mai puteau să-și arate colții și că, în sfârșit, puteai să respiri un aer democratic pe care toata lumea și-l dorea. Ce nu vor unii să vadă este că democrația unora a afectat libertatea altora. Mai exact, cu toții am auzit de concedierea realizatorului de emisiuni sportive, Costin Ștucan, însă câți dintre noi ne-am întrebat, de fapt, care sunt adevăratele motive pentru care acesta a fost dat afara?
„Telefonul fără fir”
Motivul principal pentru care Ștucan a fost dat afară ar fi că, după victoria Stelei din partida cu Chelsea, de pe teren propriu, scor 1-0, acesta ar fi promovat anumite imagini cu Gigi Becali care trimitea mesaje prin intermediul unui interlocutor către banca tehnica. Urmare acestui eveniment, trustul Pro a fost interzis la acțiunile pe care FC Steaua București le avea. Pe scurt, ce înseamnă asta? Acest lucru denotă faptul că dacă ai curaj și spui lucrurilor pe nume, e posibil să rămâi fără pâinea pe care până în acel moment o câștigai corect. Probabil și de aceea presa din România începe să știrbească pe zi ce trece!
Precedentul există
Din păcate, există numeroase exemple de moderatori de emisiuni care au fost „puși pe liber” la ordinele unor persoane influente. După ce au jignit, agresat, înjurat sau scuipat jurnaliștii, acum au ajuns să-i și concedieze. Ce uită aceste persoane, de fapt? Principalul lucru pe care acești oameni îl uită este că, și datorită jurnaliștilor pe care la un moment dat îi scuipau sau înjurau, acum ei au ajuns ceea ce sunt. Când s-a văzut că ceea ce încearcă șefii, și anume să inducă moderatorilor ideea de a ridica în slăvi anumite persoane nu le reușește, și-au zis că singura soluție este concedierea acestora.
În străinătate este la fel?
Haideți să facem un exercițiu de imaginație! Cum ar fi dacă oficialii lui Real Madrid ar interzice cotidianul catalan Mundo Deportivo la acțiunile clubului? Sau, de cealaltă parte, cotidianul madrilen AS să aibă ridicate acreditările pentru acțiunile pe care Barcelona le desfășoară. Totuși, să revenim la România și să ne gândim de ce adevărul costă atât de mult într-o țară în care mârlănismul unui cioban este mai presus decât raționamentul unui jurnalist corect?
Să mai continui ce-am început în urmă cu doi ani?
Acum doi ani de zile am pornit la drum cu un singur vis, acela de a deveni jurnalist. Pe parcursul timpului, dar și al facultății, mi-am dat seama că-mi doresc să activez în presa sportivă. Privind acum mai atent lucrurile, nu cred că am făcut cea mai bună alegere. Când niște inculți care știu să citească doar sumele de bani din conturi, te atacă, dar mai și înving, pe deasupra, tu cu dreptatea în mână fiind, îți vine să te apuci de altceva!
Alin GRIGORE