Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

„Anatol Vieru – Lupta cu inerţia”

Publicat: sâmbătă, 07 decembrie 2013

Duminică 8 decembrie, la orele 11, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România organizează un eveniment în cadrul căruia îl va omagia pe muzicianul Anatol Vieru. Manifestarea va avea loc la Centrul Comunitar Evreiesc, din Strada Popa Soare nr. 18, Bucureşti.
La evenimentul dedicat memoriei lui Anatol Vieru, vor vorbi despre viaţa şi opera artistului matematicianul Solomon Marcus, compozitorii Fred Popovici şi Dan Dediu, omul de cultură Iancu Ţucărman şi alţii. Matineul se va încheia cu un moment muzical de excepţie în care vor cânta Sherban Lupu (vioară), soprana Ioana Mitu şi Lena Vieru Conta (pian)
.
Dispărut acum 15 ani, Anatol Vieru a fost unul dintre cei mai importanţi compozitori, pedagogi şi teoreticieni muzicali din România. A fost cadru didactic la catedra de orchestrație a Conservatorului din București, unde a parcurs toată ierarhia universitară. A susţinut lecții și conferințe la universități din SUA, Canada, Israel, Geneva etc.
Anatol Vieru a compus peste 120 de lucrări de toate genurile, între care șase simfonii, opt cvartete pentru coarde, numeroase concerte și piese de muzică corală, cu sau fără orchestră, precum și muzică de cameră. A scris, de asemenea, operele „Iona”, după Marin Sorescu, „Praznicul calicilor”, după Mihail Sorbul, „Ultimele zile, ultimele ore”, după Pușkin și Bulgakov și „Telegrame” – teme și variațiuni, după I.L. Caragiale .
Ca muzicolog, este autor a numeroase studii și volume, dintre care se disting „Cartea Modurilor” și„ Cuvinte despre sunete”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19492

Publicat de la data dec. 7 2013. Categorii Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:22
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team