ANCOM a actualizat lista localitatilor eligibile pentrub proiectul LEADER 2014-2020

In urma unei consultari publice, ANCOM a confirmat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lista localitatilor care nu erau inca acoperite de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe, la data de 31 ianuarie 2017, in aria teritoriala a celor 37 de grupuri de actiune locala (GAL-uri) selectate de MADR pentru implementarea masurilor de interventie publica in domeniul comunicatiilor electronice in cadrul proiectului LEADER 2014-2020, parte a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Consultarea publica a ANCOM a vizat un numar de 1.148 de localitati (sate si orase mici de pana in 20.000 de locuitori) din aria teritoriala indicata. Dintre aceste 1.148 de localitati, la data de 31 ianuarie 2017, nu erau inca acoperite de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe un numar de 684, care au in total 222.004 locuitori.

In urma consultarii, a rezultat ca in ultimii doi ani, dintre aceste 1.148 de localitati, un numar de 300, care au in total 183.536 de locuitori, au intrat in aria de acoperire a retelelor de comunicatii de banda larga de mare viteza. In plus, in alte149 de localitati, care au in total 47.644 de locuitori,  operatorii si-au manifestat intentia ca, in urmatorii trei ani, sa instaleze pentru prima data o retea de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe.

Lista localitatilor eligibile

ANCOM a identificat opt tipuri de localitati in functie de patru parametri: (1) existenta in localitate a cel putin unei retele de acces in banda larga de mare viteza la puncte fixe (2) existenta a cel putin unei retele de distributie in banda larga de mare viteza la puncte fixe (3) furnizarea in localitate cel putin a serviciilor de baza de acces la internet la puncte fixe (cu viteza de transfer a datelor (download) de minim 144 Kbps) si (4) acoperirea localitatii cu retele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced.

Astfel, in 68 de localitati, care au in total  7.382 de locuitori, niciun parametru dintre cei mai sus indicati nu a fost indeplinit.

In alte 90 de localitati, care au in total 33.400 de locuitori, se furnizeaza doar servicii de baza de acces la internet la puncte fixe, restul parametrilor nefiind indepliniti.

De asemenea, mai exista alte 202 localitati, care au in total 21.588 de locuitori, acoperite doar de retele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced, fara a beneficia de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe.

Lista tuturor celor 684 de localitati care inca nu erau deservite de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe la data de 31 ianuarie 2017, impreuna cu informatii privind tipul acestora, judetul si numarul de locuitori, au fost publicate pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Masuri de interventie

Cele 684 de localitati fac parte din aria teritoriala a 37 de grupuri de actiune locala (GAL-uri) selectate de MADR pentru implementarea masurilor de interventie publica in domeniul comunicatiilor electronice din cadrul proiectului LEADER 2014-2020, parte a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

In localitatile care nu sunt deservite de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza la puncte fixe pot fi implementate masuri de interventie publica (constructie/modernizare de retele) in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.