Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ANCOM: Amenda de peste 1.000.000 de lei aplicata Telekom Mobile pentru incidentul de securitate din luna martie 2018

Publicat: miercuri, 23 mai 2018

„Analiza documentelor transmise de catre Telekom Mobile cu privire la incidentul de securitate care i-a afectat reteaua in luna martie a acestui an a aratat ca au fost incalcari grave ale conditiilor de disponibilitate ale serviciilor furnizate catre utilizatori. A fost cel mai grav incident inregistrat pe piata comunicatiilor electronice din Romania, prin urmare am aplicat acestui furnizor doua amenzi in valoare totala de 1.100.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

ANCOM a sanctionat Telekom Romania Mobile Communications cu doua amenzi contraventionale in cuantum total de 1.100.000 de lei pentru nerespectarea obligatiei prevazute in Licenta de utilizare a frecventelor radio detinuta de a se asigura ca indisponibilitatea retelei este mai mica de 35 de minute intr-un interval de referinta de 6 luni și, respectiv, nerespectarea obligatiei de a pastra log-urile de retea la nivelul de granularitate din Licenta.

Obligatii din licenta de utilizare a frecventelor radio

Conform obligatiilor asumate prin licenta de utilizare a frecventelor radio, furnizorul trebuie sa se asigure ca indisponibilitatea retelei nu depaseste 35 de minute pe o perioada de 6 luni. Pentru ca indisponibilitatea retelei a avut consecinte grave, afectandu-le utilizatorilor posibilitatea de a realiza convorbiri, de a accesa serviciile de poșta electronica, de a accesa serviciile de supraveghere de la distanta a persoanelor sau de a telecomanda dispozitive de siguranta/protectie, Telekom Mobile a primit o amenda in valoare de 600.000 de lei.

O alta obligatie prevazuta in Licenta prevede ca furnizorul sa pastreze log-urile de retea inregistrate pentru o perioada de 6 luni, instrumente folosite pentru a putea demonstra Autoritatii disponibilitatea retelei conform cerintelor impuse. Astfel, furnizorul nu a putut indeplini cererea ANCOM de a transmite log-urile de retea inregistrate pentru ultimele 6 luni la nivelul de granularitate din Licenta, generand astfel dificultati in ceea ce privește analiza efectuata pentru a determina gradul real de indisponibilitate a retelei Telekom Mobile in data de 05.03.2018. Pentru aceasta abatere, Autoritatea a aplicat o amenda in valoare de 500.000 de lei.

Obligatiile furnizorilor in privinta raportarilor incidentelor de securitate

Conform reglementarilor in vigoare, furnizorii de retele şi servicii de comunicatii electronice au obligatia de a lua masurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru a gestiona in mod corespunzator riscurile privind securitatea retelelor şi serviciilor de comunicatii electronice, in special pentru a preveni şi limita impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi asupra retelelor interconectate. De asemenea, aceştia au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a garanta integritatea retelelor proprii, astfel incat sa asigure continuitatea furnizarii serviciilor prin intermediul acestor retele.

Incidentele care afecteaza un numar mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel putin 60 de minute sunt incidente cu impact semnificativ care pot afecta sau ameninta, direct sau indirect, securitatea şi integritatea retelelor şi serviciilor de comunicatii electronice la nivel national sau european.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=98152

Publicat de la data mai 23 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 13:28
 

ENE
Soare
32°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 37%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.317 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team