ANCOM consulta industria cu privire la accesul tertilor la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) deschide astazi o consultare publica privind acordarea accesului tertilor la anumite informatii din baza de date centralizata (BDC) utilizata pentru a asigura serviciul de portabilitate a numerelor.

BDC, administrata de ANCOM, contine informatii referitoare la toate numerele de telefon portate, procesele de portare desfasurate si un set complet de informatii de rutare catre numerele portate.

Consultarea se adreseaza atat furnizorilor de comunicatii electronice care au in prezent acces la BDC, dar si partilor interesate de un potential acces la BDC in calitate de tert si vine pe fondul cresterii constante a numarului de portari si dezvoltarii unor servicii adiacente inovative, dar si datorita recomandarii Comitetului pentru comunicatii electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT).

Cine are acces in prezent la BDC?

In prezent, au acces la BDC furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului care au alocate blocuri de numere din Planul National de Numerotatie (PNN) si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice care au obligatii de rutare a apelurilor catre numerele portate.

Prin intermediul BDC se realizeaza schimbul de informatii intre furnizori pe parcursul proceselor de portare,  baza de date reprezentand si o referinta pentru actualizarea informatiilor de rutare aferente numerelor portate in sistemele IT ale furnizorilor. In functie de rolul pe care il au furnizorii in derularea proceselor de portare, accesul este limitat la anumite tipuri de informatii.

Cine ar putea solicita acces la BDC

ANCOM analizeaza prin acest demers oportunitatea acordarii accesului la BDC tertilor interesati, termenul definind de fapt entitati care nu au, in Romania, obligatia legala de a oferi abonatilor proprii serviciul de portabilitate a numerelor sau de a ruta apeluri catre retelele in care se afla numerele portate. Cateva exemple de astfel de terti sunt reprezentate de transportatorii internationali, adica furnizorii de servicii de comunicatii electronice care asigura rutarea apelurilor la nivel international,furnizorii de servicii SMSfurnizorii de servicii VoIP/OTT sau companiile care origineaza un numar mare de apeluri. La fel ca si in cazul furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, accesul tertilor la informatiile din BDC va fi limitat.

Utilitatea accesului la BDC

Odata cu implementarea portabilitatii numerelor au intervenit modificari in cadrul retelelor de comunicatii electronice, astfel incat cunoasterea numerelor de abonat nu mai este suficienta pentru rutarea apelurilor si SMS-urilor, fiind necesare si alte informatii suplimentare din baza de date centralizata. Operatorii au nevoie sa cunoasca numerele care sunt portate si numerele de rutare aferente, care indica reteaua in care acestea sunt active, pentru a putea ruta catre destinatia corecta apelurile sau mesajele text adresate numerelor portate.

In contextul cresterii continue a numarului de numere portate, precum si al dezvoltarii tehnologice care a dus la aparitia unor servicii adiacente inovative, pe piata apar si alti actori care doresc sa cunoasca numerele care sunt portate si informatiile de rutare aferente (disponibile in BDC).

Totodata, acordarea accesului tertilor, pe baze contractuale si cu anumite limitari, face obiectul unei recomandari din partea Comitetului pentru comunicatii electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT).

Procesul de consultare publica

Documentul privind acordarea accesului unor terti la unele dintre informatiile referitoare la numerele portate  poate fi consultataici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 27.10.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.