Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Crenvurști cu mai multe E-uri și mai multă sare! Studiu comparativ crenvurști 2014-2017

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști în perioada 2009 – 2017, pe baza studiilor din 20092015 și 2017.

Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.

Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.

Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.

Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurștii nu sunt o alegere bună întrucât conțin și foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurștilor conțin piept de pui în proporții variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Tot sub aspectul informațiilor nutriționale, constatăm că acești crenvurști conțin proteine puține per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conțin 100 g de piept de pui. Și acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Așa că atenție la cantitatea de produse procesate pe care o consumați. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Așadar, crenvurștii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriționist, atât din cauza conservanților conținuți, cât și a cantității mari de grăsimi saturate conținute, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 Calorii.

Concluziile  studiului sunt următoarele:

În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/produs, s-a constatat o creștere a mediei și medianei, de la 5 E-uri în studiul din 2009la 6 E-uri în studiul din 2015la 7 E-uri în cazul studiul din 2017.

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs a fost identificat în studiul din anul 2017, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs.

La polul opus, cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiile din 2009 și 2015, respectiv 4 E-uri per produs.

Totodata, a fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele studiate, de la 10 tipuri de aditivi identificați în 2009, la 16 tipuri de aditivi identificați în 2015 și la 21 de tipuri în 2017.

Cele mai des întâlnite E-uri sunt:

Cod E-uri Denumire E-uri Repetări
E250 Nitrit de sodiu 25
E450 Difosfati 25
E621 Monoglutamat de sodiu 20
E300 Acid Ascorbic 19
E301 Ascorbat de sodiu 15
E120 Carmin 15

În ceea ce privește valorile nutriționale, în cadrul studiului din 2009 acestea erau menționate pe etichetă doar în cazul a 40% dintre produse, pentru ca în 2015 informația să fie menționată pe etichetă în cazul a 62.5% dintre produse, iar în 2017 să fie înscrise pentru toate produsele.

Cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2015, unde un singur produs conținea 297 kcal/100g.

Produsele cu cel mai mic aport caloric au fost identificate în cadrul studiului din 2009, respectiv 162 kcal/100g.

Totodată, în urma analizei comparative a mediei și medianei, poate fi observat un trend ușor ascendent al Valorii Energetice în perioada 2009-2017.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele studiate, cele mai mari cantități le-am regăsit în cadrul studiului din 2017, respectiv 26 g/100g. La polul opus, cel mai mic conținut de grăsimi a fost regăsit tot în studiul din 2009, respectiv 12 g/100g.

Dacă în studiul din 2009 niciun produs nu menționa conținutul de grăsimi saturate (acizi grași saturați), doar 25% dintre produse au menționat această informație în studiul din 2015, pentru ca, în cazul studiului din 2017informația să fie inscripționată pentru fiecare produs.

Atât în studiul din 2015, cât și în studiul din 2017 exista câte un produs pentru care conținutul de grăsimi este reprezentat integral de grasimi saturate:

Nume Brand Studiu Grasimi g/100g Grasimi saturate g/100g
Meda Crenvursti cu piept de pui Meda 2015 25.1 25.1
Horeca Cremwursti cu piept de pui Horeca 2017 17.3 17.3

Aportul proteic prezintă un trend descendent, cea mai mare cantitate de proteine fiind regăsită în studiul din 2015, respectiv 16g/100g, iar cea mai mică în studiul din 2017, respectiv 10 g/100g. Totodată, conținutul proteic este crescut artificial, prin adăugarea de

  • proteine din lapte
  • proteine din zer
  • proteine din soia
  • proteine din porc
  • proteine din ou
  • proteine din pui

Produsele studiate în 2009 nu oferă informații cu privire la cantitatea de sare. În cazul studiului din 2015, conținutul de sare este menționat pe etichetă doar în cazul a 25% dintre produse, informația fiind menționat pentru toate produsele ce au participat la studiul din 2017. Cel mai mic conținut de sare se regăsește în studiul din 2015, respectiv 1.1 g/100g, iar cel mai mare în studiul din 2017, respectiv 2.83 g/100g.

Dintre produsele studiate, 4 branduri s-au regăsit în cele trei studii, putând fi urmărită evoluția comparativă a produselor în cadrul aceluiași brand.

Marca Nume Studiu Nr. E-uri Valoare
Energetica
kcal/100g
Grasimi
g/100g
Grăsimi
saturate
g/100 g
Proteine
g/100g
Gramaj
g
Aldis Aldis Crenvursti piept de pui 450g 2009 4 253 21 13 450
Aldis Aldis Crenvursti cu piept de pui 250g 2015 4 250
Aldis Aldis Crenvursti cu pui vrac 2017 5 250 21 7.1 13 necalibrat
Caroli Caroli Crenvursti piept de pui 305g 2009 8 162 12 14 305
Caroli Caroli Cremwursti cu piept de pui 295g 2015 8 242 20 15 295
Caroli Caroli Cremwursti cu piept de pui vrac 2017 8 284 26 9.5 11.5 necalibrat
Caroli Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g 2017 10 287 25 9.1 15 280
Cris-Tim Cris-Tim Crenvursti piept de pui 390g 2009 5 390
Cris-Tim Cris-Tim Cremwursti cu piept de pui 250g 2015 6 265.9 22.2 13.6 250
Cris-Tim Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g 2017 5 236.9 19.58 7.45 13.2 250
Meda Meda Crenvursti piept de pui 325g 2009 5 325
Meda Meda Crenvursti cu piept de pui 250g 2015 6 283.8 25.1 25.1 11.4 250
Meda Meda Crenvursti cu Piept de Pui 250g 2017 7 268 24 8.8 13 250
Meda Meda Crenvursti cu Piept de Pui vrac 2017 7 268 24 8.8 13 necalibrat

Dacă în 2009 și în 2015 informațiile nutriționale erau prezentate incomplet sau nu erau menționate, în studiul din 2017 toate produsele au mentionat aceste informații.

Aldis

Observăm o creștere a numărului de aditivi alimentari de la 4 E-uri în 2009 și 2015, la 5 E-uri în 2017. Totodată valoarea energetică a scăzut de la 253 kcal/100g în 2009 la 250 kcal/100g în 2017.

Caroli

Observăm păstrarea numărului de aditivi alimentari în perioada 2009-2017, respectiv 8 E-uri, dar și introducerea unui produs nou, cu 10 E-uri. Valoarea energetică a crescut de la 162 kcal/100g în 2009, la 242 kcal/100g în 2015 și 284 / 287 kcal/100g în 2017.

Cris-Tim

Observăm pastradea numărului de aditivi alimentari în perioada 2009-2017, respectiv 5 E-uri, cu o creștere la 6 E-uri în studiul din 2015. Valoarea energetică a scăzut de la 265,9 kcal/100g în 2015 la 236,9 kcal/100g în 2017. În studiul din 2009 informațiile nutriționale nu erau menționate pe etichetă.

Meda

Observăm o creștere a numărului de aditivi alimentari de la 5 E-uri în 2009, la 6 E-uri în 2015 și 7 E-uri în 2017. Valoarea energetică a scăzut de la 283,8 kcal/100g în 2015, la 268 kcal/100g în 2017. În studiul din 2009 informațiile nutriționale nu erau menționate pe etichetă.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85620

Publicat de la data Sep 22 2017. Categorii INFOCONS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 mai 2018, 12:02
 

NE
Soare
27°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 30°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 36%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 8
Răsarit: 5:39
Apus: 20:47
Prognoza 26 mai 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
29°C
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NE
Predominant senin
16°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 98.999 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team