ANCOM propune conditiile tehnice si tarifele pentru acces la infrastructura RCS&RDS in Oradea

ANCOM lanseaza in consultare publica un proiect de decizie care stabileste conditiile tehnice si economice in care se realizeaza accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice la infrastructura fizica realizata de catre RCS&RDS in municipiul Oradea. „ANCOM stabileste pentru prima data conditiile de acces, inclusiv cu privire la tarife, la infrastructura fizica realizata de catre un furnizor de comunicatii electronice cu sprijinul autoritatilor publice locale. Am urmarit, prin acest proiect, sa incurajam inovatia si sa asiguram dezvoltarea unei concurente reale, in beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicatii din Oradea”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Pentru a dezafecta retelele amplasate aerian, municipiul Oradea a incheiat in anul 2015 un contract de concesiune cu RCS&RDS,  in vederea realizarii unei canalizatii subterane ce permite amplasarea de retele de comunicatii electronice si asigura accesul catre imobilele de pe raza acestui municipiu.

Avand in vedere ca infrastructura executata de RCS&RDS in municipiul Oradea este realizata cu sprijinul si participarea administratiei publice locale, conditiile tehnice si economice in care se realizeaza accesul la aceasta infrastructura se supun aprobarii sau, dupa caz, sunt stabilite si impuse  de catre ANCOM. Conform Legii 159/2016, toti furnizorii de retele publice de comunicatii electronice interesati trebuie sa beneficieze de acces deschis la aceasta infrastructura, cu respectarea principiilor nediscriminarii, proportionalitatii si obiectivitatii.


Conditiile tehnice si economice de acces la infrastructura RCS&RDS

RCS&RDS va avea obligatia sa asigure acces la infrastructura in conditii echivalente tuturor furnizorilor care se afla in circumstante echivalente si care solicita sau beneficiaza deja de acces la infrastructura, iar daca se acorda intr-un contract de acces la infrastructura conditii mai favorabile unui furnizor, atunci aceleasi conditii vor fi acordate tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii.

Pentru a evita orice discriminari in acordarea accesului, RCS&RDS va avea obligatia de a publica pe pagina sa de internet o oferta de referinta si un contract standard pentru acces la infrastructura care sa cuprinda o descriere suficient de detaliata a serviciilor de acces la infrastructura oferite, precum si conditiile tehnice si economice, inclusiv de pret, corespunzatoare fiecaruia dintre aceste servicii.

Prin proiectul de decizie lansat in consultare publica, ANCOM a mai identificat si regulile de acces la infrastructura pentru efectuarea de lucrari necesare sau de alte operatiuni, indicatorii minimi de calitate ai accesului la infrastructura si conditiile privind incetarea furnizarii accesului la infrastructura, precum si tarifele maxime pe care RCS&RDS le poate percepe.

Tarife

La stabilirea tarifelor maxime, ANCOM a avut in vedere informatiile transmise de RCS&RDS S.A, prevederile caietului de sarcini si ale studiului de fezabilitate, aferente contractului de concesiune, precum si practica de reglementare a Autoritatii privind implementarea unor masuri similare.

Astfel, conform deciziei Autoritatii, tarifele practicate de RCS&RDS S.A nu vor depasi 80 de euro/km/luna pentru serviciul de inchiriere tubeta magistrala, 1 euro/buc/luna pentru serviciul de inchiriere bransamente, 1,8 euro/0,007 m3/luna pentru serviciul de inchiriere spatiu camera/camereta si 13 euro/ora/locatie pentru serviciul de asistenta tehnica. Tarifele maximale nu includ TVA.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie pentru stabilirea si impunerea conditiilor tehnice si economice in care se realizeaza accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice la infrastructura fizica realizata de catre societatea „RCS&RDS” S.A. in municipiul Oradea poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 16.08.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.